Световна организация зове властите в Алжир да спрат продължаващите репресии

Алжир преживява постоянна ерозия на правата на човека

Световна организация зове властите в Алжир да спрат продължаващите репресии | StandartNews.com

Алжирските власти продължиха да репресират гражданското общество, като брутално потискат човешките права, включително правото на свобода на изразяване, мирни събрания и сдружаване в навечерието на президентските избори в страната, насрочени за 7 септември (днес). Това се казва в изявление на организацията „Амнести интернешънъл“, разпространено преди вота.

През последните две години властите също въведоха поредица от тревожни законови изменения, както и ново законодателство, което нанесе тежък удар на правата на човека, най-вече поправките, направени в наказателния кодекс през април 2024 г.

„Алжир преживява постоянна ерозия на правата на човека чрез разпускането от страна на властите на политически партии, организации на гражданското общество и независими медии, заедно със скок в неоправданите арести и съдебни преследвания, използващи скалъпени обвинения в тероризъм. Тревожно е, че тази реалност остава точно толкова мрачна и в навечерието на изборите“, заяви Амджад Ямин, заместник регионален директор за Близкия изток и Северна Африка в „Амнести“.

„Алжирските власти циментираха своето ограничаване на гражданските свободи с приемането на поредица от дълбоко погрешни изменения в наказателния кодекс и нови законодателни актове, които имат дълбоки последици върху свободата на изразяване, мирните събрания и сдружаването. Това допълнително илюстрира ангажимента на властите да поддържат подход на нулева толерантност към различни мнения“, допълва той.

„Властите трябва да прекратят продължаващите си репресивни действия, незабавно да освободят арестуваните единствено за мирно упражняване на човешките си права и да гарантират, че правата на хората на свобода на изразяване, мирни събрания и сдружаване в страната са защитени“, казва Ямин.

Алжирските власти продължават да използват фалшиви обвинения в тероризъм, за да заглушат мирното несъгласие, включително призивите за политическа промяна. Държат несправедливо активиста и поет Мохамед Таджадит в предварителен арест от януари 2024 г. по такива обвинения.

Властите продължават да натискат журналистите чрез произволни задържания и съдебни преследвания, произволни ограничения върху правото им на свободно движение и необосновани санкции, наложени на медии.

Неотдавнашните арести и ограничения върху правото на свобода на движение, пред които са изправени журналистите Мерзуг Туати, Мустафа Бенджама и Фарид Алилат, илюстрират липсата на пространство за независима медийна дейност, докато потребителите на социални мрежи и активисти на гражданското общество като Рабех Кадри продължават да бъдат преследвани просто за тяхната онлайн активност, включително за коментари, изразяващи противопоставяне на евентуален втори мандат за президента Абделмаджид Тебун.

Според Комитета на ООН по правата на човека пълното упражняване на правото на участие в управлението на обществени дела изисква открито споделяне на информация и идеи относно обществени и политически въпроси, както и зачитане на правата на свобода на изразяване, мирно събрание и сдружаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай