Светкавично. Байдън праща войски в Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил разполагането на до 5000 американски войници

Светкавично. Байдън праща войски в Афганистан | StandartNews.com

САЩ изглежда отново ще пратят войски в Афганистан заради неочаквано бързото падане на демократичното правителство. 

Американският президент Джо Байдън заплаши талибаните с военен отговор, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от световните медии.В изявлението на американския лидер се отбелязва, че "всички действия" на талибаните на територията на Афганистан, които застрашават американския персонал или мисията на САЩ, "ще бъдат посрещнати с бърз и решителен военен отговор" от Вашингтон, предаде Монитор.

Говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че САЩ са започнали да разполагат допълнителни войски в Кабул.Президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил разполагането на до 5000 американски войници, за да се гарантира безопасността на евакуацията на персонала в посолството на САЩ в Афганистан. Това се посочва в изявление на пресслужбата на Белия дом. След това бе съобщено, че ще бъдат изпратени още 1000 военни.

В национална офанзива, която отне малко повече от седмица, талибаните победиха, присъединиха или изгониха афганистанските сили за сигурност, бягащи от големи части на страната, въпреки че имаха известна въздушна подкрепа от американската армия.

Светкавичната скорост повдигна въпроса защо афганистанските сили се разпаднаха въпреки годините на обучение на САЩ и изразходваните милиарди долари. Само преди дни американска военна оценка бе, че ще мине месец преди столицата да бъде подложена на натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай