Ставаме "рисков регион" за Германия

Мярката е официално от 1 ноември

Ставаме "рисков регион" за Германия | StandartNews.com

Като част от превенцията срещу коронавирусната инфекция, от 1-ви ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР).

По информация на посолството ни в Берлин за всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали престой в такъв, е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина.

Карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков регион“, съобщават още от външното министерство.

До 1 ноември 2020 г. в списъка на рисковите региони от България на института „Робърт Кох“, за които се изисква отрицателен тест за коронавирус, са областите София – град, Благоевград, Разград, Сливен и Търговище, напомнят от МВнР.

Белгия въведе ограничения за пристигащите от Северозападен, Северен централен и Южен централен район на България

Районите Северозападен, Северен централен и Южен централен бяха преместени в „червена зона“ за пътувания към Белгия, в резултат на тази промяна цялата територия на България попада в „червената“ зона.

До 15 ноември пристигащите от „червена“ зона вече не подлежат на задължителен тест за коронавирус, освен при изразени симптоми за заболяване. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с SMS.

Всички лица, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Passenger Locator Form, кой се попълва и изпраща чрез интернет линк.

С решение на словенското правителство към област Благоевград в т. нар. „червен списък“ на рискови за разпространението на Covid-19 региони в България са добавени и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище.

Словения включи областите Разград, Сливен, София-град и Търговище към рисковите за разпространение на Covid-19 региони

Българските граждани от посочените области, които посещават Словения, следва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19 не по-стар от 48 часа преди влизането в страната. Документът следва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Словения лаборатория на държава-членка на ЕС или Шенген.

Непредставилите  отрицателен тест подлежат на 10 дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай