Стана ясно кой стреля срещу Фицо. Има ли пръст опозицията (СНИМКИ)

71-годишен писател дръпна спусъка

Стана ясно кой стреля срещу Фицо. Има ли пръст опозицията (СНИМКИ) | StandartNews.com

Вече е ясно кой извърши атентата срещу премиера на Словакия Робърт Фицо. Политикът бе прострелян днес след изнесено заседание на правителството в град Хандлова. Състоянието на министър-председателя е изключително тежко. Той е с опасност за живота, което изискваше спешна лекарска намеса. Затова нямаше време Фицо да бъде транспортиран с хеликоптер до столицата Братислава. Той бе транспортиран до болницата в близкия град Банска Бистрица.

ВИЖ ОЩЕ: Словакия се разтресе. Кой стои зад атентата?

Нападателят, който е задържан, е 71-годишен пенсионер на име Юрай Ч. от град Левице. Мотивите му са неизвестни. Според някои словашки медии става дума за словашкия писател Юрай Чинтула. Освен основната си дейност, той е бил активист на опозиционната либерална партия "Прогресивна Словакия". Преди опита за убийство той е извикал на премиера: "Робо, ела тук" - и е открил огън.

ВИЖ ОЩЕ: Борят се за живота на Фицо. Светът настръхна

Оръжието, с което е извършено престъплението е законно притежавано.

71-годишният мъж е бил член на литературния клуб "Дъга" в Левице и е писал стихове. Преди осем години той обявил в интернет, че събира подписи за създаване на политическа партия "Движение срещу насилието", пише Denník N. 

"Насилието често е реакция на хората, като форма на изразяване на обикновеното недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилствени!", пише той тогава. 

Атентаторът е работил и като охранител в търговски център. 

Фицо е ранен в корема и ръката. Предстои да му бъде направена операция, съобщават местните медии.

ВИЖ ОЩЕ: Атентат! Простреляха словашкия премиер. Спешно закаран в болница

На страницата на 59-годишния политик във Facebook се появи публикация, която гласи:

"Срещу Роберт Фицо днес бе извършен атентат след заседание на правителството в град Хандлова, когато е отишъл при малка група поддръжници, с които да се ръкува. Ранен е на няколко места и в момента е с опасност за живота. В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като транспортирането му до Братислава би отнело твърде много време поради необходимостта от спешна операция. Всичко ще се реши през следващите няколко часа."

ВИЖ ОЩЕ: Нови подробности за атентата срещу Фицо. Словакия на нокти (ВИДЕО)

След новината за атентата последваха реакции от страна на редица европейски лидери.

Премиерът на Полша Доналд Туск изрази подкрепа за Фицо след опита за убийство. "Роберт, мислите ми са с теб в този много труден момент", написа той в социалната мрежа X.

Българското правителство остро осъди атентата. „Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му”, написаха министрите от екипа "Главчев" в социалната мрежа "Екс". 

"Новината за прострелването на словашкия министър-председател Роберт Фицо е шокираща", заяви чешкият министър-председател Петр Фиала в социалната мрежа X. Пожелавам на г-н министър-председателя да се оправи възможно най-скоро. Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е шокиран от "отвратителното нападение" срещу Фицо. "Молим се за бързото му възстановяване! Бог да благослови него и страната му!" - написа унгарският министър-председател в X.

"Искрено се надяваме, че Роберт Фицо ще се възстанови бързо, и изразяваме нашата солидарност с народа на Словакия", написа украинският президент Володимир Зеленски.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай