Срещнаха се седем страни от Средиземноморския регион

Форумът се провежда седмица преди срещата на върха на ЕС на 20 и 21 юни в Брюксел

Срещнаха се седем страни от Средиземноморския регион | StandartNews.com

Лидерите на седем страни членки от Средиземноморския регион се събраха на среща на върха в столицата на Малта Валета, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. В срещата участват Италия, Испания, Португалия, Франция, Кипър, Гърция и Малта. Тя протича под формата на пленарно заседание и на работна вечеря. Преди това има редица срещи в двустранни формати. Очаква се в края на срещата на върха да се приеме общо изявление. Лидерите на седемте страни ще търсят обща позиция по въпроса за климатичните промени и миграцията.
Форумът се провежда седмица преди срещата на върха на ЕС на 20 и 21 юни в Брюксел, когато се очаква да има яснота по разпределянето на постовете по върховете на съюза. В навечерието на тази среща на върха редица европейски членки се срещат в различни формати. Вчера имаше среща и на лидерите на Вишеградската група. Малко вероятно е обаче след срещата на върха на 7-те европейски членки от Средиземноморския регион днес да има повече яснота по въпроса кой да оглави новата Европейска комисия.
Седемте страни ще се опитат да постигнат консенсус за „една неутрална откъм въглеродни емисии Европа“ до 2050 г., както и по условията за борба с пластмасовите отпадъци в Средиземно море и по въпроса за миграцията. Малта и Италия смятат, че трябва да има повече усилия за спирането на мигрантите, идващи от Северна Африка, в това число и засилване на либийската брегова охрана. Двете страни искат и автоматично и справедливо разпределяне на мигрантите между всички страни членки на ЕС. Франция иска свалянето на мигрантите от корабите в най-близкото пристанище, а после справедливо разпределяне на онези мигранти, които биха могли да получат убежище, като това разпределяне да става между страни, желаещи да ги приемат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай