Срещата на Г-7 почна със закачки на плажа (ФОТО)

Борис Джонсън посрещна лидерите на дъсчена пътека

Срещата на Г-7 почна със закачки на плажа (ФОТО) | StandartNews.com

Годишната среща на върха на най-развитите държави от Г-7, която трябва да вземе генерални решения за излизането от кризата след Ковид и климатичните промени, започна на плажа.

https://static.dir.bg/uploads/images/2021/06/11/2212735/orig.jpg?_=1623421660

Британският премиер Борис Джонсън посрещна лидерите на страните от Г-7 и на ЕС на дъсчена пътека по крайбрежието на Корнуол в курорта Карбис бей, където до неделя се провежда срещата на върха, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Има поводи за оптимизъм, но е изключително важно да не повтаряме грешките от последната глобална икономическа криза през 2008 година", каза той, откривайки срещата.

https://static.dir.bg/uploads/images/2021/06/11/2212727/orig.jpg?_=1623421541

Домакинът бе с тъмносив костюм и светлосиня вратовръзка, а съпругата му Кари - с цикламена рокля. Двойката поздрави лидерите и техните половинки с докосвания с лакти - поздрав, станал популярен заради коронавирусната пандемия.

После всички поговориха за социалната дистанция и времето под типичното за Англия облачно небе.

Първата дама на САЩ Джил Байдън се пошегува: "Чувствам се като на сватба", намеквайки за неотдавнашния брак, сключен от Борис Джонсън и Кари Саймъндс. Джонсън на свой ред се пошегува, че се чувства все едно върви към олтара по пътеката в църквата.

Репортери, отразяващи събитието, използваха повода, за да попитат президента на САЩ какво е посланието му към руския президент Владимир Путин, с когото ще се срещне на 16 юни. "Ще ви кажа, след като му го кажа", отвърна той.

Лидерите на Г-7 позираха на плажната ивица и за групова снимка, предаде ТАСС, цитирана от Дир.бг. Подредиха се в две редици, а не в една както обичайно, спазвайки правилата за социална дистанция. На първия ред бяха домакинът Джонсън, от двете му страни Джо Байдън и френския президент Еманюел Макрон, а до тях съответно канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел. На втория ред бяха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, премиерът на Япония Йошихиде Суга, италианският му колега Марио Драги и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.После, докато лидерите се отдалечаваха от мястото на снимката, френският президент Макрон прегърна Байдън през рамо и двамата поведоха оживен разговор, но журналистите не успяха да чуят за какво си говореха.

След първата си работна сесия днес лидерите на страните от Г-7 ще отидат в корнуолската ботаническа градина, намираща се на 70 километра от мястото на провеждане на форума. Там тази вечер в тяхна чест ще даде прием британската кралица Елизабет Втора. На него ще присъстват и престолонаследникът принц Чарлз, съпругата му Камила, херцогът и херцогинята на Кембридж Уилям и Кейт. Менюто ще включва печен калкан и торта "Павлова" с ягоди.

Откривайки срещата, Джонсън каза, че тя дава изключителен повод великите сили да извлекат поука от пандемията с цел по-добро възстановяване. Той прикани всички да не допускат грешки от миналото.

"Трябва да се уверим, че сега ще дадем възможност на нашите икономики да се възстановят", заяви той.

Грета Тунберг също беше спомената днес, когато първата дама на САЩ Джил Байдън и херцогинята на Кембриж Кейт посетиха начално училище в градчето Хейл, предаде Франс прес. Там децата се учеха да четат с помощта на приказката "Грета и великаните", вдъхновена от борбата на екоактивистката Грета Тунберг.

Кейт попита Джил, която е бивша преподавателка, дали е чувала тази приказка. "Разбира се, че знам коя е Грета", отвърна тя. После двете коментираха, че малчуганите изглеждат страшно уплашени и притихнали.

"Това е най-спокойният клас, в който някога съм влизала", каза Кейт. Накрая двете дами отидоха да нахранят с моркови училищните зайчета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай