Среща обсъжда влизането на Западните Балкани в ЕС

Заради отказа от октомври падна правителството на Зоран Заев в Северна Македония

Среща обсъжда влизането на Западните Балкани в ЕС | StandartNews.com

Представители на Европейската комисия, страните от Западните Балкани и министри на външните работи на страни-членки от ЕС се събират на конференция “От Солун до Загреб” в Солун, за да обсъдят предизвикателствата пред евроинтеграцията на региона.

В Конференцията участва и българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. Сред обсъжданите теми са предизвикателствата и перспективите пред европейската интеграция на страните от Западните Балкани няколко месеца, след като Франция блокира започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Очаква се през март ЕК да представи доклад за напредъка на двете страни по пътя към започване на преговори, а през май - Среща “ЕС-Западни Балкани” в Загреб. Френският президент Еманюел Макрон заяви на Мюнхенската конференция по сигурността, че е готов да подкрепи започването на преговори в зависимост от изводите в доклада на ЕК.

Заради отказа от октомври падна правителството на Зоран Заев в Северна Македония.

Един от основните приоритети на България, която съпредседателства Берлинския процес заедно със Северна Македония, е фокусът на евроразширяването да остане насочен към Западните Балкани, обяви наскоро премиерът Бойко Борисов.

Преди 17 години именно от Солун ЕС даде т.н. “Солунско обещание” - след среща на високо равнище ЕК посочи, че “бъдещето на Балканите е в ЕС”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай