Сърби пеят „Пада влада“ на Вучич и Бърнабич

За пореден път снощи в Сърбия се проведоха протести на организацията "1 от 5 милиона"

Сърби пеят „Пада влада“ на Вучич и Бърнабич | StandartNews.com

За пореден път снощи в Сърбия се проведоха протести на организацията "1 от 5 милиона". Демонстрантите поискаха оставката президента Алексанъдр Вучич, на премиера Анна Бърнабич, на председателя на парламента Мая Гойкович, както и смяна на ръководството на държавната телевизия РТС.

На протеста звучеше хита на Момчил Баягич-Баяга - "Пада влада" („Правителството пада“). А иначе множеството носеше транспаранти, на които пишеше: "Вучич, ти си приключил", "Плячката на пенсионерите не е реформа", "Да не позволяваме страхът да стане професия", "Добре дошли в Дисниленд", "Събуди се Сърбия" и др.

В началото на протеста говори известният сръбски актьор Бранислав Лечич. Той повтори исканията на демонстрантите и призова за организиране на свободни и честни избори в рамките на 6-9 месеца. Лечич призова "цяла Сърбия да се събере в Белград на 13 април и да протестира срещу режима на Вучич".

Впоследствие множеството се оправи към сградата на РТС, на чийто вход са поставени постоянни ограждения. Един от протестиращите заяви пред репортери, че гражданите искат медиите да бъдат свободни и властите да спрат да се опитват да разделят хората. Той каза, че нахлуването в сградата на РТС миналата събота е било реакция на гражданите, защото правителството не иска да чуе протестиращите.

Протестиращите призоваха гражданите да "изразят недоволството си от сегашния режим с достойнство и култура". Демонстрантите изискват честни и свободни избори, свободни медии 6 до 9 месеца преди изборите, промяна в държавното ръководство, както и разкриването на убийството на лидера на СДП Оливер Иванович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай