Смъртна присъда за 4-ма журналисти в Йемен

Осъдени са за "държавна измяна" и шпионаж, заяви съдебен служител

Смъртна присъда за 4-ма журналисти в Йемен | StandartNews.com

Съд, ръководен от йеменските бунтовници хуси, осъди четирима журналисти на смърт за "държавна измяна" и шпионаж, заяви съдебен служител. Съдът в столицата Сана, която е под контрола на хусите, "осъди четирима журналисти на смърт по обвинение в държавна измяна и шпионаж за чужди държави", заяви официалният представител пред France Press при условие за анонимност.

"Ние категорично осъждаме незаконните смъртни присъди" в процес, в който липсва "минимален стандарт на справедливост и почтеност", написа министърът на информацията Моамар Ал-Ериани в Twitter. Той изброи имената на журналистите: Абделхалек Омран, Акрам Ал Валиди, Харит Хамид и Тауфик Ал Мансури.

Подкрепяните от Иран хуси взеха контрола върху Сана от правителствените сили през 2014 г., което предизвика следващата година военна интервенция, ръководена от Саудитска Арабия.

В последвалата война загинаха десетки хиляди и в най-бедната в арабския свят страна настъпи онова, което ООН нарича най-тежката хуманитарна катастрофа в световен мащаб.

От Амнести интернешънъл твърдят, че хусите държат в ареста 10 журналисти от 2015 г. "Журналисти, защитници на правата на човека, политически противници и членове на религиозните малцинства, са сред тези, които са подложени на несправедлив процес по фалшиви или фалшифицирани обвинения от този съд", казаха от Амнести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай