След призива на Пеевски! България с важна помощ за Босна и Херцеговина

В отговор на отправения призив за подкреп

След призива на Пеевски! България с важна помощ за Босна и Херцеговина | StandartNews.com

Министерският съвет одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 хил. евро за отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври 2024 г.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Призовавам Главчев и кабинета за оказването на помощ за бедствието в Босна и Херцеговина!

Бедствието отне живота на най-малко 21 души и остави стотици семейства в тежко положение.

Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ на Министерството на външните работи.

Предоставянето на спешна хуманитарна помощ от страна на България в отговор на отправения от правителството на Босна и Херцеговина призив за подкрепа е акт на съпричастност в потвърждение на традиционно добрите отношения между двете страни, посочват от Министерския съвет, които са гласували помощта на редовното правителствено заседание.

"Стандарт" припомня, че на 6 октомври председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски излезе с призив към премиера Главчев и Министерски съвет България да окаже помощ на Босна и Херцеговина. 

"Сполетялото бедствие в Босна и Херцеговина, погубените невинни човешки животи, унищожените пътища, сгради и критична инфрастриктура са повод за съпричастност, но на първо място за мобилизация за помощ от близките народи и държави", каза тогава Пеевски. "Призовавам министър-председателя Димитър Главчев, министъра на отбрана ген. Атанас Запрянов и началника на отбраната адм. Емил Евтимов за спешна реакция и организация за оказване на реална помощ.

Като съседи и приятели, ние на Балканите трябва да сме заедно, когато удари бедствие или заплаха.", заяви още той. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай