СЛЕД ПОГРОМИТЕ: Франция обмисля извънредно положение

130 души са ранени при сблъсъците на радикали с полиция, над 400 са арестувани

СЛЕД ПОГРОМИТЕ: Франция обмисля извънредно положение | StandartNews.com

ФОТО: ЕПА/БГНЕС

130 души са ранени при сблъсъците на радикали с полиция, над 400 са арестувани

Въвеждане на извънредно положение обмисля Франция след съботната поредната нощ на погроми. Радикали яхнаха социалния протест, облякоха се в жълти жилетки като мирно митингуващите и влязоха в жестоки сблъсъци с полицията, продължили 14 часа. При погромите са ранени над 100 души.

Беше посегнато на един от най-важните символи за Франция – Гроба на незнайния воин, който се намира точно под Триумфалната арка. Кола горя буквално на метри от Лувъра, десетки магазини бяха изпотрошени и ограбени, съобщи бТВ. 412 души са арестувани, 130 са ранените, от тях 23 от силите на реда.

В 17 ч. в събота традиционния протест на жълтите жилетки приключи. Хората се разотидоха, но на тяхна място се появиха радикалите.

Сградата на префектурата в департамента Горна Лоара в Южна Франция беше опожарена, след като участници в протеста хвърлиха по нея бутилки със запалителна течност, съобщи радио "Франс енфо", цитирано от ТАСС. Френската полиция е успяла да идентифицира около 3000 вандали, участвали в погромите и стълкновенията със силите на реда вчера, съобщи по телевизия Бе Еф Ем министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Той уточни, че сред идентифицираните има крайнодесни и крайнолеви, но също голям брой хора, дошли в Париж само и само да вършат погроми.

Френският премиер Едуар Филип отмени визитата си в Полша заради вчерашните протести в Париж, белязани от ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията, предаде Ройтерс. Едуар Филип трябваше да участва в откриващата се днес в Катовице Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата (COP24). Вместо него ще участва министърът на екологичния и солидарен преход Франсоа дьо Рюжи.

Предстои извънредно заседание на правителството, което ще вземе решение дали въвежда извънредно положение.

Междувременно в социалните мрежи вече има призиви за нова протестна акция идната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай