След 51 години шифърът на Зодиак е разгадан

Разгаданото съобщение е едно от няколкото, изпратени до вестници

След 51 години шифърът на Зодиак е разгадан | StandartNews.com

Повече от 50 години след като така нареченият Зодиак убиец за пръв път започна да тероризира улиците на Северна Калифорния, разбивачи на кодове са разгадали шифъра  от 340 знака, изпратен до редакцията на вестник “Сан Франциско Кроникъл“ през 1969 г. Новината е потвърдена от ФБР.

Убиецът, който така и не беше заловен, убива петима души или с наръгване с нож, или при престрелки. Той тероризира района на залива на Сан Франциско в края на 60-те години на миналия век.

Наречен "340 шифър", съобщението е разгадано от триото- Дейвид Оранчак, разработчик на софтуер във Вирджиния, Ярл Ван Ейке, белгийски компютърен програмист, и Сам Блейк, австралийски математик.

Разгаданото съобщение е едно от няколкото, изпратени до вестници по време на убийствата.

Дешифрираният текст не хвърля светлина върху самоличността на убиеца. Ето какво гласи той: „Надявам се, че се забавлявате много, опитвайки се да ме хванете. Не се страхувам от газовата камера, защото тя ще ме изпрати по-скоро в Рая, защото сега аз имам достатъчно роби, да работят за мен”.

Съобщението, което Оранчак определя като „още от боклуците на търсещия внимание Зодиак”, се състои от редове от главни букви и символи. Екипът, разгадал кода, който използва човешката изобретателност и софтуер за дешифриране а съобщения, посвещава усилията си на жертвите на Зодиака и техните близки.

"Беше невероятно. Това беше голям шок, никога не съм си мислил, че ще намерим нещо, защото бях свикнал толкова много да се провалям", каза Оранчак, който работи по разрешаването на съобщенията на убиеца от 2006 г.

ФБР потвърди разбиването на кода и заяви, че продължава да търси справедливост за убитите.

Поредицата от убийства започва през декември 1968 г. с мъж и жена, застреляни в колата им. През юли 1969 г. бяха застреляни още един мъж и жена, но мъжът оцелява. По-късно същата година мъж и жена – двойка, са намушкани до езеро. Само мъжът е оцелял. През октомври 1969 г. в Сан Франциско е застрелян шофьор на такси.

Убиецът, който никога не е идентифициран, твърди, че е убил 37 души в писма до вестници, но следователите са работили въз основа на общо седем жертви, от които пет убийства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай