Слагат АстраЗенека само на мъже

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" се увеличават с възрастта

Слагат АстраЗенека само на мъже | StandartNews.com

Ваксината на "АстраЗенека" срещу коронавирус, от която Чили получи вчера първата пратка, ще бъде поставяна само на мъже, обяви правителството, цитирано от Франс прес, предаде БТА.

В Европа използването на ваксината на англо-шведската лаборатория беше ограничено в редица държави заради много редки случаи на тромбоза, появили се главно при по-млади пациенти.

Миналата седмица институтът за обществено здравеопазване в Чили, който през януари поиска спешно одобрение на тази ваксина, препоръча използването ѝ при жени над 55 години и при мъже над 18 години. Вчера обаче високопоставена служителка в министерството на здравеопазването обяви, че ваксината ще се поставя само на мъже, считано от следващата седмица.

Европейската агенция по лекарствата съобщи вчера, че след ново проучване е установено, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" се увеличават с възрастта и продължават да надвишават рисковете. Въпреки съобщения, че случаите на тромбози са по-чести при жени, ЕАЛ заяви, че не разполага с достатъчно налични данни в ЕС, че рисковете от препарата са свързани с пола.

Технологията "АстраЗенека" използва аденовирус като вектор, както и американската ваксина "Джонсън и Джонсън", руската "Спутник V" и китайската "СанСино".

Пристигналата вчера в Чили доставка от 158 400 дози от ваксината на "АстраЗенека" е първата, получена в страната в рамките на програмата КОВАКС на Световната здравна организация, която цели да гарантира равен достъп до ковид ваксини. В Чили ваксинационната кампания върви бързо. Около 7,9 милиона души от населението, което е 19 милиона, са имунизирани най-малко с първа доза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай