Скопие запазва нахалния тон към София

Отказът на България не е в духа на добросъседските отношения

Скопие запазва нахалния тон към София | StandartNews.com

Сега няма подходящи условия за удовлетворяване на новите български изисквания и поради това Република България реши, че към този момент няма да одобри нашата преговорна рамка с ЕС. Това е провал за политиката на разширяване на ЕС, лошо послание за целия регион и поражение за основните европейски ценности и принципи, се посочва в реакцията на правителството на РС Македония, след днешното заседание на Съвета на министрите на ЕС, съобщи МИА.

„Отказът на България да одобри рамката за преговори не е в духа на добросъседските отношения. Тази позиция на българското правителство противоречи на член 2 от Споразумението за приятелство от 2017 г. Нашата позиция е ясна: ние вярваме, че европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни спорове”, се казва в изявлението на кабинета на РС Македония.

Според правителството преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България, а напредъкът в европейската интеграция трябва преди всичко да зависи от вътрешните реформи, свързани с главите за присъединяване, законодателството на Съюза и постигането на европейските стандарти.

„Сигурни сме кои сме и какви сме. Винаги сме били македонци, които говорят македонски, със силно чувство за самоопределение, което не може да бъде поставено под въпрос. Македонската идентичност и македонското национално съзнание винаги са били силно изразени както на научно, така и на духовно ниво. Така е и днес, така ще бъде винаги. Горди сме с факта, че страната е мирна и спокойна в този труден за нас период. Това е характеристика на истинските европейци, черта е на македонците”, добавя се в реакцията.

Правителството подчертава, че Македония и България са близки държави, а македонският и българският народ винаги са били изключително близки и сега сме съюзници в НАТО.

„Имаме общи геополитически интереси, за себе си, но и за региона. Нашият общ интерес е целият балкански регион да се интегрира възможно най-скоро в ЕС, да се свърже инфраструктурно чрез Коридор 8, за да се улесни потокът от хора, идеи, стоки и капитали, да се изградят добри бизнес условия, да се увеличат инвестициите - това е истински патриотизъм”, се казва в изявлението.

Междувременно външният министър Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България да блокира началото на преговорите за влизане на републиката в Европейския съюз. Той допълни, цитиран от ТАСС, че страната му очаква поддръжка от съседката си на заседанието на Съвета по общи въпроси през декември.

"Не съм разочарован. Ние пропуснахме този шанс за утвърждаване на преговорната рамка, но имаме и втори шанс, а именно на Съвета на ЕС по общи въпроси на 8 декември", подчерта Османи пред журналисти. "Още има шанс за провеждане на междуправителствена конференция през декември. Още утре (днес – бел.ред.) ще продължим преговорите с България", добави той.

Дипломат номер едно на Република Северна Македония отбеляза също, че България ще осъзнае вредата, която може да нанесе на себе си, както и на неговата, а също и на процеса на разширяване и на имиджа на ЕС. В тази връзка министърът разчита на готовността на българските партньори да поправят допуснатата грешка в близко бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай