Скопие се моли за независима македонска църква

Писма се пращат до Вселенския патриарх Вартоломей

Скопие се моли за независима македонска църква | StandartNews.com

Македонският премиер Зоран Заев изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, в което още веднъж го помоли официално да се застъпи за признаването на автокефалния статут на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

В писмото Заев напомня за срещата им в Истанбул, на която е било поискано съдействието и ангажимента на Вселенския патриарх Македонската православна църква - Охридската архиепископия да бъде призната за автокефална и да бъде приета като равна в семейството останалите православни църкви.

"Ние уважаваме всичко, което се определя от международните споразумения и условия. Искаме обаче да бъдем свободни и църковно в границите на нашата страна и нашите архиереи да служат наравно с архиереите на всички православни църкви в света", се казва в писмото на Заев до Негово Светейшество, патриарха на Константинополската патриаршия Вартоломей.

Преди два дни президентът на Северна Македония Стево Пендаровски също изпрати писмо до Вселенския патриарх с искане за признаване на автокефалния статут на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай