Скопие с нов курс: Взе да осъжда България

Те осъждат българските заплахи за блокиране по пътя на евроинтеграцията на страната

Скопие с нов курс: Взе да осъжда България | StandartNews.com

Македонският народ и нация не могат да бъдат обект на договаряне от никоя страна. С това заявление излезе Съветът на посланиците в Скопие, цитиран от МКД.

Те осъждат българските заплахи за блокиране по пътя на евроинтеграцията на страната като опити за изнудване и търговия.

Посланическият съвет подкрепя изразените вече позиции от президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, че при такива условия и такива искания няма отстъпки и компромиси.

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че трябва да признае, че както нейната национална идентичност, така и езикът имат български корени. Това стана ясно от интервю на външния ни министър Екатерина Захариева пред "Ройтерс".

Това поставя още едно предизвикателство за Македония, която се съгласи да добави "Северна" към името си, за да разреши десетилетия наред конфликт с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да приложи договора за добросъседство, който двете страни подписаха през 2017 г.

София смята, че идеята за македонска нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години и че преди 20-те години повечето хора в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха разговори през последните две седмици, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по въпроса, но с малък успех.

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но каза, че самоличността и езикът на страната не са за обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай