Скопие чака покана за ЕС след срещата в Загреб

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви пред журналисти, че е "оптимист"

Скопие чака покана за ЕС след срещата в Загреб | StandartNews.com

Решението за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Северна Македония ще бъде взето веднага след срещата на върха на Общността в Загреб. Това каза Европейския комисар по разширяването на Общността Оливер Вархели, предава македонската телевизия “Сител”, цитирана от Агенция Фокус.

Той каза още, че новата Европейска комисия остава посветена на процеса по разширение на ЕС.

Вархели подчерта, че Македония е изпълнила всичко, което ЕС е поискал от нея.

Унгарският еврокомисар каза, че ЕК ще предложи реформа за нов подход за разширяване в началото на следващата година. Той очаква процесът по евроинтеграция да стане по-динамичен в бъдеще, а не да се основава само на отваряне и затваряне на глави. Според него разширяването трябва да се извърши паралелно с вътрешната трансформация на ЕС.

Междувременно премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви пред журналисти, че е "оптимист" относно началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Попитан дали е имал възможност да разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон на срещата от високо равнище на ръководството на НАТО в Лондон, Заев каза, че три пъти е разговарял с него в рамките на 3 и 4 декември. „Убеден съм, че идва добро решение, подходящ момент за нас, не мога да споделя нищо, защото като най-голям оптимист, сега съм реалистичен“, каза той.

„Нещата се движат в положителна посока, (трябва) да продължим да работим, да продължим реформите и се надявам правилното решение да бъде взето, т.е. историческата грешка, която направиха, да бъде поправена“, добави още той.

„Ние трябва да сме ангажирани с европеизирането на Македония с повече ценности и реформи, дори след като ни уведомят (за решението)“, каза още Заев.

Малко след това самият Еманюел Макрон коментира преговорите с Македония и отново каза, че без предварителна реформа в процеса на преговори за разширяване, той няма да даде зелена светлина за започване на преговори и изрази надежда, че това може да се случи преди срещата на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в Загреб. Тя ще се състои през май 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай