Си Цзинпин отправи мощен призив за Украйна. Какво каза на Путин

Китай никога не е осъждал Русия за нейната инвазия, започнала през 2022 г.

Си Цзинпин отправи мощен призив за Украйна. Какво каза на Путин | StandartNews.com

Президентът на Китай Си Цзинпин се обяви днес против „ескалацията на бойните действия“ в Украйна, в изказване на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан, в присъствието на руския му колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

По отношение на руско-украинския конфликт Китай редовно призовава за мирни преговори и зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна.

Китай никога не е осъждал Русия за нейната инвазия, започнала през 2022 г. Оттогава икономическите, дипломатическите и военните връзки между Пекин и Москва дори се засилиха, отбелязва АФП.

„Украинската криза се проточва“, заяви Си Цзинпин пред останалите участници в срещата. „За да успокоим ситуацията възможно най-бързо, трябва да спазваме следните три принципа: без разширяване на бойните полета, без ескалация на бойните действия и без провокации от която и да е от страните", допълни той.

По отношение на ситуацията в Газа китайският президент също призова за прекратяване на сраженията.

„Трябва да настояваме за прекратяване на огъня възможно най-скоро, да сложим край на убийствата и да полагаме неуморни усилия за постигане на цялостно, справедливо и трайно решение на палестинския въпрос“, каза Си Цзинпин.

Руският президент Владимир Путин откри днес срещата на върха в Казан, обявявайки я за знак за появата на „многополюсен свят“, който той се надява да се противопостави на Запада.

На форума руският президент смята също да демонстрира провала на западната политика на икономически санкции и дипломатическа изолация, насочена срещу страната му след нападението на руските войски срещу Украйна през февруари 2022 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай