Шведска ученичка номинирана за Нобелова награда

Наградена за приноса й в борбата срещу глобалното затопляне

Шведска ученичка номинирана за Нобелова награда | StandartNews.com

Шведска ученичка номинирана за Нобелова награда

Шведската ученичка Грета Турнберг бе номинирана за Нобелова награда за мир за своя принос в борбата срещу глобалното затопляне, съобщава изданието Aftonbladet.

Инициативата е на Йенс Холм и Хакан Свенълинг, представляващи лявата партия в шведския парламент, както и на някои норвежки политици.

"Голяма чест е и е много вълнуващо за мен да бъда номинирана за такава важна награда. Това е невероятно и малко странно," казва 16-годишната Грета в интервю за Aftonbladet.

Турнберг привлече вниманието на медиите през август 2018 г., когато започна „училищна стачка“ пред сградата на парламента в Стокхолм. Тогава момичето заяви, че няма да посещава училище, докато шведските власти не започнат да спазват условията на Парижкия договор за съкращаване на емисиите на вредните вещества. Така тя вдъхнови хиляди тийнейджъри из цяла Европа да излязат по улиците и да привлекат вниманието към проблема с изменението на климата.

Освен това Грета Турнберг е била поканена да говори на конференция на ООН за климата и на Световния икономически форум в Давос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай