Шолц втрещи немците! Неочаквана новина

Направи учудващ коментар за обединението

Шолц втрещи немците! Неочаквана новина | StandartNews.com

Твърде любопитен нюанс в обръщението германския канцлер по случая знаменателна дата за страната. 

Канцлерът на Германия Олаф Шолц нарече днес обединението на германската нация значително напреднал процес след падането на Берлинската стена преди повече от 30 години, но призна и за недостатъци в него, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Шолц говори на тържеството за честване на Деня на германското единство, отбелязващо 34 години от обединението на Федерална република Германия и Германската демократична република на 3 октомври 1990 г. Тази година общонационалната церемония е в северния град Шверин. 

"Няма да издам някаква тайна тук: обединението на Германия, разбира се, не е завършено в този си смисъл след 34 години", каза в речта си канцлерът.

"Все пак ние изминахме дълъг път", добави Шолц, имайки предвид ситуацията към онзи момент, посочва агенцията.

Нито една страна, чиято политическа ситуация може да се съотнесе с германската, не се е изправяла пред подобно предизвикателство в последните десетилетия, а именно да се съберат две общества, които са били разделени в продължение на четири десетилетия и са били организирани по съвсем различен начин - икономически, политически, културно и психологически", отбеляза той.

"Никога не трябва да забравяме или омаловажаваме това, което е постигнато на Изток от 1990 г. насам, какво е изградено тук и докъде сме стигнали заедно в Германия като цяло", подчерта канцлерът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай