Шефът на AstraZeneca се засегна

"Понякога бързо се забравя колко далеч сме стигнали"

Шефът на AstraZeneca се засегна | StandartNews.com

"Понякога бързо се забравя колко далеч сме стигнали от момента, в който говорихме за появата на нов вирус, до този, в който имаме разработена безопасна и ефективна ваксина срещу него. Обикновено това отнема години".

Това заяви главният изпълнителен директор на британско-шведската компания AstraZeneca ("АстраЗенека") Паскал Сорио по време на изслушване в две комисии на Европарламента - по промишленост, изследвания и енергетика и по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

"Имам привилегията да ръководя световна биофармацевтична компания със силно европейско наследство. Имаме над 20 000 висококвалифицирани служители в Европа. Произвеждаме в 12 локации. В Швеция се намира един от нашите 3 глобални изследователски центъра. Ежегодно инвестираме 2,7 млн. евро в изследвания и разработки в Европа", казва шефът на "АстраЗенека".

В изказването си Сорио потвърди амбициозната цел на компанията да достави до 3 млрд. дози от своята ваксина в световен мащаб без да търси печалба, уточнява "Монитор".

"Да се опиташ да направиш нещо с такъв мащаб, с такава сложност и да го постигнеш с такава скорост, бе безпрецендентно усилие. Отне ни 8 месеца да докажем безопасността и ефикасността на ваксината си, като същевременно създадем повече от дузина вериги за снабдяване с повече от 20 партньори в над 15 държави, за да покрием всички региони от света. Днес имаме ваксина, която е безопасна и ефективна", каза Сорио.

Шефът на "АстраЗенека" уточни, че в момента доставят 100 млн. дози месечно в световен мащаб, като от април ще увеличат капацитета си до 200 млн. дози на месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай