Ще пуска ли Гърция туристи по празниците

Едва от 10 май ще може да се пътува свободно до южната ни съседка

Ще пуска ли Гърция туристи по празниците | StandartNews.com

Какво трябва да знаят българите, които въпреки строгите ограничения са решили да прекарат празниците на плажовете в Гърция?

Гръцките власти вече удължиха всички ограничения за влизане в страната до 3 май, а повечето хотели ще останат затворени за Великден. Пътуването с цел туризъм остава забранено. В сила са строги ограничителни мерки, както за влизане в страната, така и за придвижване между отделните области в Гърция.

Едва от 10 май ще може да се пътува свободно, съобщи БНТ. Маските са задължителни на открити и закрити обществени места, в сила все още е и вечерен час до 22:00 часа.

Повечето хотели в Гърция ще останат затворени за Великден и ще отворят врати в средата на май, когато е и официалният старт на летния сезон. Заведенията и ресторантите предлагат само храна за вкъщи. Ще отворят официално на 3 май, в понеделник. От бранша се подготвят да посрещнат първите туристи. Не се очаква да дойдат много българи за Великден, но български туристи все пак ще има.

"За Великден ще дойдат много хора, които имат и собствени жилища тук. Те с документите си за собственост могат да пътуват. Въпреки че по пътя може да има проверки от полицаи. По принцип може да се пътува, но е малко по-строго", заяви Мая Тодорова, туроператор.

"Официално отваряме в понеделник, 3 май. Приготвяме се, като спазваме разпорежданията на правителството, за да можем да отворим. Трябва да имаме дистанция между масите и всички останали защитни мерки срещу пандемията", каза още Апостоли Иперихано, хотелиер и ресторантьор.

Сега за влизане в южната ни съседка, независимо от вида транспорт, се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната или документ за извършена ваксинация. Всеки, който ще пътува, задължително трябва да попълни и онлайн формуляр, за да си извади личен QR код.

На границата също се правят тестове - бързи и PCR-ри, като днес следобед почти всички пътуващи бяха тествани и преминаването ѝ, въпреки слабия трафик, отнемаше около час – час и половина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай