Ще има ли военен сблъсък САЩ – Иран

Напрежението в Близкия изток расте след убийството на генерал Сулеймани

Ще има ли военен сблъсък САЩ – Иран | StandartNews.com
  • Напрежението в Близкия изток расте след убийството на генерал Сулеймани
  • Аятолах Хаменей обеща тежко отмъщение

Ще има ли военен сблъсък САЩ – Иран? Това е въпросът, който тревожи света след смъртта на генерал Касем Сулеймани, командващ елитните части на Иранската революционна гвардия „Ал-Кудс“. Той бе убит при американски ракетен удар по летището в Багдад.

ВИЖ ОЩЕ: САЩ пак на нож с Иран, убиха влиятелен генерал

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща „тежко отмъщение", предава AFP. „Мъченичеството е наградата за непрестанните му усилия през всичките тези години“, написа Хаменей в своя профил в социалната мрежа „Туитър“. Той обяви тридневен национален траур.

„С неговата кончина, по Божията воля, неговата дейност и пътят му няма да бъдат спрени, тежко отмъщение очаква престъпниците, които окървавиха нечестивите си ръце с кръвта на Сулеймани и други мъченици в снощния инцидент", написа още Хаменей.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф подчерта, че Вашингтон ще бъде отговорен за всички последствия от убийството на Сулеймани и определи смъртта му като „акт на международен тероризъм“ от страна на САЩ, предаде TACC, като се позова на съобщение на първия дипломат на Техеран в социалната мрежа „Туитър“.

„Актът на международен тероризъм от страна на САЩ, насочен към убийството на генерал Сулеймани, който е начело на най-ефективната сила в борбата срещу „Ислямска държава“, „Джебхат ал Нусра“, „Ал –Кайда“ и други, е изключително опасна и е глупава ескалация", написа Зариф. Той също така подчерта, че САЩ ще бъдат отговорни за всички последствия от убийството на иранския военен лидер.

Пентагонът потвърди, че американските ВВС са нанесли ракетни удари в ранните часове на деня близо до летището на Багдад, при което е убит Касем Сюлеймани, командир на специалните части на Ислямската революционна гвардия „Ал-Кудс“. Пресслужбата на военното ведомство на САЩ също съобщи, че операцията е извършена със заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"По нареждане на президента американските военни предприеха решителни отбранителни действия за защита на американските служители зад граница като убиха Касем Солеймани, ръководител на корпуса "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, който САЩ обяви за чуждестранна терористична организация", се казва в съобщението на Пентагона.

"Ген. Сулеймани разработваше планове за нападения срещу американски дипломати и служители в Ирак и района. Той и неговите части "Ал Кудс" са отговорни за смъртта на стотици американци и техни партньори от международната коалиция, както и за раняването на още хиляди хора. Той оркестрира нападенията срещу бази на коалицията в Ирак през последните няколко месеца, включително на 27 декември, в които загинаха и бяха раени американци и иранци. Той е одобрил и нападението срещу американското посолство в Багдад тази седмица."

Иранската телевизия потвърди малко преди 5 часа сутринта българско време, че Сулеймани е станал жертва на ракетни удари на американски хеликоптери.

Сред загиналите е и Абу Махди ал Мухандис (боен псевдоним на Джамал Джафар Мохамед Али Ебрахими), зам.-командир на Хашд ал Шааби - подкрепяни от Иран шиитски милиции в Ирак.

Ликвидирането на ген. Сулеймани, смятан за ръководна сила зад множество задгранични операции на Техеран, на чужда територия, създава безпрецедентна с неизвестностите си ситуация в Близкия изток. Това може да предизвика масово кръвопролитие - от акции на отмъщение по цял свят до избухване на гражданска война в Ирак, опасяват се анализатори.

Касем Сулеймани е архитектът на стратегията на Иран за т.нар. прокси конфликти чрез подкрепата, въоръжаването и финансирането за проирански милиции в целия район. Той бе и вероятно най-важният ирански фактор в Близкия изток през последните 30 години.

САЩ правят тази стъпка в момент, когато атаките срещу посолството им в иракската столица бяха прекратени, шиитските милиции се оттеглиха и се очакваше фаза на преговори. Късно в четвъртък министърът на отбраната Марк Еспър каза, че САЩ няма да приемат атаки срещу техни служители в района и обвини Иран за насилието при посолството. "Атаките срещу нас ще бъдат посрещнати с ответни реакции във време, по начин и на място, което ние изберем. Настояваме режимът в Иран да прекрати зловредната си дейност", се казва още в изявлението му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай