Ще има ли масов "изход" на евреи от Германия

Това ще стане ако не се направи нищо срещу разрастването на антисемитизма

Ще има ли масов "изход" на евреи от Германия | StandartNews.com

Масово ще напуснат Германия евреите, живеещи в нея, ако не се направи нищо срещу разрастването на антисемитизма. Това предупреди днес германският министър на външните работи Хайко Маас в статия в "Шпигел", цитирана от АФП.

Всеки втори евреин вече е обмислял да напусне страната, подчертава министърът в навечерието на 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц.

Маас изтъква, че антисемитските обиди и нападения вече се срещат всекидневно в Германия.

Борбата с антисемитизма ще бъде приоритет за Германия, която поема ротационното председателство на Европейския съюз през юли и председателството на Съвета на Европа през ноември, отбелязва външният министър.

"Еврейската общност и еврейските сгради и обекти трябва да бъдат защитавани по-добре навсякъде в Европа", каза Хайко Маас, като уточни, че Германия ще отпусне за тази цел през 2020 година 500 000 евро на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Оцелели от Холокоста ще се съберат утре на мястото на бившия концлагер в Аушвиц, за да отбележат 75 години от освобождаването му от съветските войски. По време на нацистка Германия в този лагер на смъртта са избити над 1,1 милиона души, основно евреи.

В Германия се наблюдава засилване на расистките и антисемитски нападения. През октомври 2019 година в Хале мъж се опита да извърши масово убийство в синагога. В еврейския храм се бяха събрали около 50 богомолци за празника Йом Кипур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай