Шах. Още погребват загинали от Наполеон

Това става два века по-късно

Шах. Още погребват загинали от Наполеон | StandartNews.com

Останките на френски и руски войници, загинали по време на катастрофалното отстъпление на Наполеон от Москва през 1812 г., ще бъдат положени в събота в рядък момент на единство между двете страни, пише АФП.

Погребението става, когато Франция отбелязва двестагодишнината от смъртта на военния лидер тази година.

Очаква се потомци на руски и френски военни лидери от 19-ти век да присъстват на погребението във Вязма, град на повече от 200 километра западно от Москва.

Останки от 120 войници, три жени и трима юноши бяха открити в масов гроб от археолози от двете страни през 2019 г.

Смята се, че всички са загинали по време на битката при Вязма на 3 ноември 1812 г. в началото на отстъплението на френската армия от Москва и преди ужасяващото преминаване на река Березина.

Церемонията, придружена с оръжеен поздрав, ще отбележи рядък момент на единство между Русия и Европа по време на засилено напрежение по множество въпроси.

Юлия Хитрова, потомък на руския фелдмаршал Михаил Кутузов - смятан за национален герой за отблъскване на нашествието на Наполеон - добави: "В смъртта всички са равни: сега всички са в един гроб".

Принц Йоаким Мурат, потомък на един от най-прославените маршали на Наполеон, нарече предстоящата церемония "символ на взаимно уважение" между някога воюващите страни.

Масовият гроб е открит за първи път по време на строителни работи и първоначално се е смятало, че е един от многото масови гробове от Втората световна война в Западна Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай