Сензационно: Херувим в Света София

Крият го зад перде

Сензационно: Херувим в Света София | StandartNews.com

Лицето на един от четирите ангели херувими, "държащи" кубето на "Света София" в Истанбул, беше разкрито при реставрационни работи.

Върху него му е имало метална маска, която го е скривала няколко столетия и реставраторите са разкрили 7 слоя боя върху нея. Подобни маски се предполага, че има и върху другите три херувима, които са под свода на бившата катедрала. 

Предстои да се реши въпросът как откритото лице ще бъде скривано по време на молитви в джамията, тъй като според мюсюлманските обичаи не трябва са се виждат каквито и да са образи.

Най-вероятно ще бъде изградена система с подвижно перде, както това е сега и пред другите икони, съществуващи в сградата. То ще закрива образите на светците преди молитвите и после ще бъде отваряно по време на туристическите посещения.

Тези дни Света София е отново в обсега на медиите в Турция, тъй като бяха приключени дългогодишните реставрационни работи по кубето на сградата и беше демонтирано огромното скеле, което беше там цели 17 години.

Така отново се разкри величието и простора в основната част на бившата катедрала, превърната тази година отново на джамия. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай