Сенатът оправда Тръмп за щурма на Капитолия

10 гласа не стигнаха въпреки, че повече от половината гласуваха, че е виновен

Сенатът оправда Тръмп за щурма на Капитолия | StandartNews.com

 Сенатът на Конгреса на САЩ оправда бившия президент Доналд Тръмп по процедурата за импийчмънт. 

Най-малко 67 от 100 сенатори трябва да гласуват за импийчмънт, за да бъде повдигнато обвинение. Само 57 сенатори обаче се изказаха в подкрепа на импийчмънта, докато 43 бяха против. По този начин вторият опит на демократите да импийчат Тръмп беше неуспешен.

Процедурата за импийчмънт на Тръмп бе образувана поради изявления, направени от него на 6 януари. На този ден поддръжници на републиканеца, събрали се в столицата на САЩ на митинг в подкрепа на хиляди нахлуха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори, проведени в страната на 3 ноември миналата година, което беше спечелен от демократа Джо Байдън. В одобрената от Камарата на представителите резолюция има само един обвинителен член - подбуждане към бунт. На процеса в Сената членовете на Камарата на представителите действат като прокурори, а сенаторите като съдебни заседатели. 

Безпрецедентността на ситуацията се крие във факта, че за първи път в историята на страната същият президент, който не бе преизбран и през януари, два пъти е подложен на процедурата за отстраняване от власт. Демократите направиха първия си опит да отстранят Тръмп от поста през 2019 г. Тогава долната камара също одобри обвиненията, но Сенатът, в който републиканците имаха мнозинство, в началото на 2020 г. оправда държавния глава.

Така милиардерът остава в политиката и може да се яви на президентските избори през 2024 г. Процесът бе исторически, защото бе първи срещу вече напуснал поста си президент. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай