Състави от българското село Кулевча в Украйна ще участват в концерт за Деня на бесарабските българи в Одеса, организиран от БТА

Концертът ще се състои в централния парк

Състави от българското село Кулевча в Украйна ще участват в концерт за Деня на бесарабските българи в Одеса, организиран от БТА | StandartNews.com

Съставите за български народни танци и песни “Кулевчанка” и “Български сърца” от населеното с българи село Кулевча в Украйна ще участват в отбелязването на Деня на бесарабските българи в Одеса, организирано от Българската телеграфна агенция (БТА) заедно с генералното консулство в града. Те ще бъдат част от концерт, за който по покана на БТА от България ще пристигне за певицата Деси Добрева, която ще участва безвъзмездно. Ще се включат още два български състава от Одеска област в Украйна - от Болград и село Камчик. 

Концертът ще се състои на предоставена от кметството на Одеса сцена в централния парк срещу Националния пресклуб на БТА в града, която генералният директор на БТА Кирил Вълчев и генералният консул на България в града Светослав Иванов уговориха на среща през месец юни тази година с кмета на Одеса Генадий Труханов. Събитието е планирано на 26 октомври - съботата преди празника, който се отбелязва на 29 октомври. Това е денят, на който през 1838 г. е осветена Болградската катедрала "Свето Преображение Господне", построена със средства на бесарабските българи, преселили се от България  през XVIII - XIX век. 

По повод Деня на бесарабските българи преди концерта в Националния пресклуб на БТА в Одеса ще се състои среща на представители на българи от различни селища в Одеска област с Кирил Вълчев и Светослав Иванов. 

На път за Одеса Вълчев посети намиращото се на 120 километра източно от града село Кулевча, чието население от около 4 000 жители е почти изцяло от българи - наследници на преселници през 1830 г. от село Кюлевча, Шуменска област. В тяхна памет в селото има паметник с изписани имената на първите 39 преселници.

Михаил Попов, кмет на общината, в която влизат още три села - Розовка, Костянтинивка и Сергиивка, показа на Вълчев мемориала за загиналите на започналата през 2022 г. от Русия война с жители от общината, сред които убитият през 2023 г. в Бахмут, Донецка област, бесарабски българин Едуард Иванов от Костянтинивка. Други седем жители от общината се водят безследно изчезнали, а в момента от Кулевча има мобилизирани 94 души, съобщи кметът. 

Генералният директор на БТА подари на кмета и местното училище броя на списание ЛИК на български и английски език, посветен на българите в Украйна, както и броевете на списанието за българската следа в Космоса (по повод 45-ата годишнина от полета на Георги Иванов, с който България става шестата държава в света, изпратила човек в Космоса) и за българската наука на Антарктида.

В училището в Кулевча учат по украинската учебна програма около 400 деца от първи до единадесети клас, като от пети клас изучават и по един час седмично български език, който могат да учат и в българското неделно училище в делото. Шестима (пет момчета и едно момиче) завършили гимназия в Кулевча през тази година са продължили образованието си в университети в София и Русе, информираха учители, които показаха на Вълчев кабинета по български език с музейна етнографска сбирка, посветена на българските традиции. 

Учителите разказаха, че почти всеки ден им се налага да водят децата в бомбоубежището в училището при всяка въздушна тревога, важаща за цяла Одеска област, но досега Кулевча не е пострадало от бомбардировки. 

Домакините показаха на генералния директор на БТА и изградения през 2016 г. паметник на светите братя Кирил и Методий и църквата “Св. Николай Чудотворец”, чиято камбанария е от 1833 г., а основната сграда е построена през 1873 г. В нея има икона на Света Богородица, около която всяка година на Великден слагат стъбла на лилии, които на деня на Светата Троица се покриват с цветя. 

По повод 250 години от пристигането на първите български преселници в днешните украински земи, утре генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кореспондентът на агенцията в Одеса Светлана Драгнева ще представят броя на списание "ЛИК" на български и английски език, посветен на българите в Украйна, в най-старото поселение на българите на територията на Украйна - село Олшанка, в което и в съседните села Доброе и Станкувата първите 400 български семейства идват през  1774 г. от град Алфатар, Силистренско. 

През февруари 2023 г. - година след началото на войната - БТА издаде на български и английски език брой на списание "ЛИК", посветен на българите в Украйна, който вече представи в Одеса и Болград. 

За да осигури повече информация за българите в Украйна и възможности за общуване на България с тях, особено през дните на войната, през пролетта на 2023 г. БТА откри национален пресклуб в центъра на Одеса с постоянен кореспондент - Светлана Драгнева, чиито материали могат да се използват свободно от всички български медии с позоваване на БТА. Това е вторият национален пресклуб на БТА с кореспондентско бюро в Бесарабия след този в Тараклия, Молдова, чийто постоянен дом беше открит през 2022 г. в присъствието на българския президент Румен Радев. 

През втората половина на юни тази година БТА организира Деветнадесетата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил като знак на съпричастност със 150 000 българи, които живеят в Одеска област. Темата на срещата бе „Медии и общност“, а събитието се състоя в хибриден формат – на място и чрез онлайн видеовръзка.

Тя премина на фона на сирени за въздушни тревоги и бумтящи генератори за електричество заради режим на електроснабдяването. Участниците в срещата отдадоха почит към “българските” места в Одеса и Болград - паметните знаци за Светите братя Кирил и Методий, Христо Ботев, Васил Априлов, Георги Раковски, Иван Вазов, Алеко Константинов, Опълченците на Шипка. Лого на срещата беше силуетът на Болградската гимназия, чиито възпитаници са Александър Малинов - премиерът, обявил Независимостта през 1908 г., още един български премиер - Димитър Греков, първият ректор на Софийския университет акад. Александър Теодоров – Балан, революционерът Ангел Кънчев, генералите Данаил Николаев и Иван Колев и много други. Срещата в Одеса беше продължение на срещата, организирана през 2017 г. в другата държава с голяма общност от бесарабски българи - Молдова.

Под бомбардировките националната информационна агенция на България организира за бесарабските българи в Украйна редица събития - отбелязвания на националния празник 3 март и на Деня на бесарабските българи 29 октомври; представяния на книги за войната в Украйна на българските писатели Теодора Димова и Йордан Ефтимов; откриване на изложба в еврейския културен дом “Унион” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” за 80-годишнината от спасяването на българските евреи; срещи с български общности в селища в Одеска област.

По инициатива на БТА през март 2024 г. в Юридическия факултет на Одеския университет беше открита паметна плоча на публициста и журналист Алеко Константинов, който е учил там през 1881 - 1885 г

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай