САЩ с предупреждение за Балканите

Какво следва

САЩ с предупреждение за Балканите | StandartNews.com

Помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О'Брайън е заявил в интервю за Tanjug, че основният риск на Балканите са "локалните битки", които се превръщат в политически конфликт и засягат целия регион.

"Основният риск е северната част на Косово и заплахата от отцепване на част от Босна и Херцеговина. KFOR както и EUROFOR в Босна и Херцеговина, са там, за да предотвратят малки местни конфликти.

Имаме добро сътрудничество със Сърбия и Косово в техния опит да разрешат рисковете от насилие на север и мисля, че имаме шанс за политически процеси, които ще се справят с причините за насилието", е коментирал О'Брайън, цитира Фокус.

На въпрос "защо САЩ подкрепят прехода на Косово към стандартите на НАТО и защо на Прищина е позволено да придобива безпилотни самолети, когато според резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН единствените разрешение въоръжени сили в Косово са тези на KFOR, О'Брайън е заявил, че "резолюция 1244 е установила процес за обсъждане на бъдещето на Косово".

"Този ​​процес доведе до независимостта на Косово. Косово има право да защитава своята територия, без да застрашава своите съседи. Като цяло това е стъпка напред към стабилността в региона и за това страната ще има подкрепата на САЩ", е подчертал О'Брайън.

Коментирайки блокадата на диалога между Белград и Прищина и "факта, че Албин Курти отказва да разговаря с президента на Сърбия Александър Вучич и да сформира Съюза на сръбските общини", О'Брайън е отговорил, че САЩ подкрепят формирането на Съюза на сръбските общини.

"Мисля, че има около 400 асоциации в цяла Европа и това би бил този модел.

По отношение на напредването на диалога имаме и други инструменти като Плана за растеж на Западните Балкани, който е насочен към укрепване на сътрудничеството като движението на хора и стоки и други практически въпроси.

Мисля, че това е ключовото. Фокусираме се върху детайлите на диалога, но в регион с 18 милиона души трябва да се намерят начини да си сътрудничим и да осигурим на хората по-добър живот. Това трябва да намалии част от напрежението", е допълнил О'Брайън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
Американски
преди 1 месец

Боклук.

Откажи
Nikos
преди 1 месец

Има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам-- https://da.gd/wirex

Откажи
Чакаме
преди 1 месец

С нетърпение гражданската война във ФAЩ!

Откажи
Дони
преди 1 месец

Глупашко е да чакаш с нетърпение война.

Откажи
С.готов
преди 1 месец

Наистина е глупашко чакането на касапницата, но още по глупаво е БЕЗДЕИСТВИЕТО срещу нея

Откажи
Снайпер
преди 1 месец

Махнете си мръсните американски кьопавици от Балканите и всичко ще бъде наред!

Откажи
Асен
преди 1 месец

Ще дойде време ,съвсем скоро,когато престъпленията на САЩ спрямо Балканите и престъпленията на Америка в световен мащаб ще станат публично достояние Световна Райна е че тази империя се изхранва от войни и конфликти и че умишлено разисква такива из цял свят включително и на Балканите,а после играе двойна игра преструвайки се че потушава или се бори срещу тези конфликти. САЩ,тази фалираща черна дупка , да спре да се бърка из целия свят и в частност на Балканите правейки се на световен полицай,защото тази ламя трябва да бъде обвинена в престъпления срещу човечеството. САЩ търгува с наркотици, с оръжия и трафик на хора и е забъркана ако не във всички то почти всички канали за проституция и трафик на жени от Балканите,включително България,през всичките 33 г на преход. За момента САЩ е може би най-голямата световна заплаха именно защото е потъващ кораб.

Откажи
Психотерапевт
преди 1 месец

Точна констатация браво,съгласен съм,тези безмозъчни самозабравили се психопати,все някога ще налапат бахура,...

Откажи
Махайте се
преди 1 месец

Манипулативни американци от тук!!НЯМА АМЕРИКА НЯМА КОНФЛИКТИ!!! ВСИЧКИ ВОЙНИ НА БАЛКАНИТЕ И ИЗТОЧНА ЕВРОПА СЕ ДЪЛЖИ НА ТЯХ!!!

Откажи
Ogi
преди 1 месец

На принципа " Разделяй и владей" . Типично за Америка забулена в думи като демокрация, съжителство и прочие.

Откажи