САЩ с нов мощен удар по Русия

Говори финансовият министър Джанет Йелън

САЩ с нов мощен удар по Русия | StandartNews.com

САЩ ще обявят „нови силни санкции“ още през следващата седмица, като сред целите им ще бъдат страни, които подкрепят руската армия, заяви финансовият министър Джанет Йелън.

„Ще обявим нови силни санкции, насочени към онези, които улесняват военната машина на Кремъл, включително посредници в трети страни, които снабдяват Русия с важни ресурси за нейната армия“, каза тя при откриването на пресконференция.

Коментарите ѝ идват в момент, когато световните финансови лидери се събират във Вашингтон тази седмица за годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Те идват и повече от 2,5 години след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика поредица от действия на САЩ, насочени срещу руските приходи и промишлен комплекс.

Йелън изглежда взе на прицел и икономическия подход на бившия президент Доналд Тръмп, като добави, че САЩ са „отхвърлили изолационизма, който направи Америка и света по-лоши“, предаде АФП, пише БГНЕС.

Най-голямата икономика в света е на две седмици от президентските си избори, на които републиканският кандидат Тръмп се изправя срещу вицепрезидента на демократите Камала Харис.

Йелън подчерта, че при сегашната администрация на демократите Вашингтон е „преследвал глобално икономическо лидерство, което подкрепя икономиките по света и носи значителни ползи за американския народ и икономиката на САЩ“.

Според социологическите проучвания икономиката се оказва критичен въпрос за американските избиратели.

Домакинствата усещат тежестта на по-високите разходи за живот след пандемията, дори когато инфлацията се охлади от високите нива, наблюдавани през 2022 г., а централната банка започна да намалява лихвените проценти - като на свой ред разходите по заемите ще се облекчат.

Надпреварата между Харис и Тръмп е на косъм от победата, като някои проучвания сочат, че избирателите предпочитат бившия президент по икономическите въпроси.

Междувременно, докато се провеждат срещите на МВФ и Световната банка, Йелън призова страните да направят повече за държавите, които се борят с дълговете си.

Тя заяви, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще продължи да настоява за подобрения в рамката за подпомагане на държавите, които имат дългови проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай