САЩ пускат затворници заради заразата

До местата за лишаване от свобода е изпратено предписание да се използва по-широко домашният арест

САЩ пускат затворници заради заразата | StandartNews.com

Ден, след като ООН призова за освобождаване на затворници, САЩ обявиха, че пускат престъпници. Американският министър на правосъдието даде указания за поставяне под домашен арест на затворници, уязвими на новия коронавирус, съобщи БТА. Поставянето под домашен арест ще се прилага приоритетно при затворници на възраст над 60 години, които не са извършвали сексуални престъпления или престъпления с насилие и имат хронични заболявания. В тази група попадат около 2000 души.

Изпратих до Управлението на затворите предписание да се използва по-широко домашният арест, каза Уилям Бар на видеоконференция с журналисти във връзка с пандемията, взела над 1100 жертви в САЩ.

Искаме да сме сигурни, че институциите няма да се превърнат в развъдник на вируса, каза министърът. Препоръките му се отнасят само за близо 170-те хиляди затворници във федералните затвори, където вече има дузина заразени - осъдени или надзиратели.

След многобройни призиви властите на някои места вече взеха подобни мерки. В Калифорния и Ню Джърси десетки затворници вече са освободени условно. Във вторник върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова за спешно освобождаване на затворници по света заради пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай