САЩ проучва К-19 за 1,7 млрд. долара

Средствата ще бъдат взети от плана за Covid облечения на стойност 1,9 трлн. долара

САЩ проучва К-19 за 1,7 млрд. долара | StandartNews.com

Администрацията на Байдън обяви в петък, че ще отдели 1,7 милиарда долара за проследяване и проучване на силно инфекциозните варианти на коронавируса, които сега представляват основна заплаха за борбата на САЩ срещу пандемията, предаде БНР.

Средствата ще бъдат взети от плана за Covid облечения на стойност 1,9 трлн .долара, който беше одобрен през миналия месец, и ще бъдат използвани за подобряване на откриването, наблюдението и смекчаването на рисковете от "нови и потенциално опасни щамове", се казва в прессъобщението на Белия дом.

Разпространението на вариантите допринася за "много обезпокоителното" нарастване на случаите, хоспитализациите и посещенията в спешното отделение, каза директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски, като според нея среднодневните смъртни случаи са се увеличили за трети пореден ден до над 700.

Белият дом заяви, че 1 милиард долара от последния антиковид план на администрацията ще бъдат използвани, за да се помогне на CDC и на другите здравни власти да разширят геномното секвениране, което ще им помогне да идентифицират мутациите на коронавируса.

"Появата на варианти подчертава ключовата необходимост от бързо и продължително геномно наблюдение“, каза Валенски.

Първоначален транш от 240 милиона долара ще бъде отпуснат на щатите и териториите на САЩ в началото на май, като най-големи суми ще получат Калифорния, Тексас и Флорида. Белият дом заяви, че повече от парите ще бъдат инвестирани за период от няколко години.

Междувременно здравните експерти продължават да настояват американците да се ваксинират срещу Covid-19.

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, заяви в четвъртък по време на изслушване в Конгреса, че британският вариант (B.1.1.7) е "много добре обхванат от ваксините, които използваме“, и че дори и при другите варианти, "ако ваксинацията не предпазва от първоначална инфекция, то тя предпазва от тежко заболяване".

"Ние сме в надпревара между ваксинирането на колкото се може повече хора, колкото се може най-бързо и заплахата от възраждането на коронавируса в нашата страна", каза Фаучи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай