САЩ пак на нож с Иран, убиха влиятелен генерал

Новината за смъртта му бе потвърдена от Пентагона и от иранските Гвардейци на революцията

САЩ пак на нож с Иран, убиха влиятелен генерал | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп е наредил ракетен удар в Багдад, при който е бил убит командващият елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани, сочен за един от най-влиятелните хора в Близкия изток, съобщиха световните агенции.

Новината за смъртта му бе потвърдена от Пентагона и от иранските Гвардейци на революцията.

Солеймани „активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на САЩ в Багдад“, се посочва в изявление на Пентагона.

Бригадите Ал Кудс докладват директно на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който обяви 3-дневен траур по повод смъртта на Солеймани и обеща отмъщение.

„Мъченическата смърт е наградата за неговия неуморен труд през всички тези години...С Божията воля, неговото дело и неговият път няма да спрат до тук, и безмилостно отмъщение очаква престъпниците, които напълниха ръцете си с неговата кръв и тази на други мъченици“, написа аятолах Хаменей в Туитър.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф нарече убийството му „изключително опасна и глупава ескалация“.

Техеран е протестирал пред швейцарското посолство, което представлява интересите на САЩ.

Малко след новината за въздушното нападение президентът Тръмп публикува в своя Туитър снимка на американското знаме.

Някои съпартийци на президента приветстваха нападението като сенатор Линдзи Греъм посочи, че „цената за убийство и нараняване на американци рязко се е покачила“ – според САЩ Солеймани е организирал ракетния обстрел от 27 декември, в който беше убит американски цивилен подизпълнител в Ирак.

Греъм заяви, че атаката е голям удар срещу „иранския режим, който има американска кръв по ръцете си“.

В социалните мрежи се появиха и критики. Сенаторът демократ Крис Мърфи написа в Туитър:

„Солеймани бе враг на САЩ. Това не се поставя под въпрос. Въпросът е дали Америка току-що ликвидира, без каквото и да е упълномощаване от Конгреса, втория по сила в Иран, знаейки, че с това възпламенява потенциална огромна регионална война“.

В четвъртък американски военни поискаха повече действия от иракското правителството за контролиране на подкрепяните от Иран бунтовници, които обсадиха по-рано тази седмица посолството на САЩ в Багдад. Министърът на отбраната Марк Еспър обяви, че има индикации за планиране на нови атаки и добави, че американските сили са готови да предприемат превантивни действия.

Изказването му идва ден след като бяха изпратени стотици американски военни в Кувейт за помощ при нужда.

Разговорите и настояването за повече действия от страна на Ирак показва различията между Вашингтон и Багдад по въпроса за ролята на Иран в Ирак.

След обсадата на американското посолство се появиха въпроси дали иракските сили са направили достатъчно да спрат протестиращите.

Днешното нападение на САЩ може да се разглежда като потенциален повратен момент, който да доведе до сурови ответни мерки от Иран и съюзниците ѝ срещу американски и израелски интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай