Съседна Сърбия продължава да е под вода

Съседна Сърбия продължава да е под вода | StandartNews.com

Потопът в Сърбия продължава, а подобни наводнения не са били виждани от 120 години насам. Жертви на стихията са станали най-малко петима души, а в страната бе обявено извънредно положение.

Целият югозападен район на Сърбия е под вода. Властите наложиха цялостна евакуация на множество села в района. Над 4600 души са били евакуирани, предаде B-92. Най-критично е положението в Поморавския окръг, на територията на Ягодина и Парачин. Около 12 000 души са в опасност.

Десетки хиляди домове са истанали без ток, питейна вода, а основни пътни артерии са абсолютно непроходими. Движението на влаковете до Черна гора е спряно. В спасителните акции се включи и армията, а нивото на реките продължава да се покачва.

Учебните заведения в Белград ще останат затворени до края на седмицата. Сърбия поиска спешна хуманитарна и техническа помощ от Европейския съюз и Русия.

Критична е ситуацията и в Хърватия и Босна и Херцеговина. В Босна водата оставила пътища под вода и е изолирала цели села. Рискът от наводнения в Румъния стана причина за въвеждането на червен код за опасност.

У нас продължава да се работи по отстраняването на щетите в най-засегнатите общини след поройните дъждове. В плевенското село Горни Дъбник повече от 100 домакинства са пострадали. В Кнежа и в софийското село Чепинци хората се надяват на помощ от държавата.

Синоптиците предвиждат, че валежите ще продължат, но няма да са проливни. По-значителни ще бъдат в западните райони на България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай