Само в Стандарт: Ето кое остава да работи в Италия

Очаква се по-късно днес правителството да обнародва указ по въпроса

Само в Стандарт: Ето кое остава да работи в Италия | StandartNews.com

Италианският министър-председател Джузепе Конте ще нареди всички "нестратегически важни" производства и услуги да преустановят своята дейност. Както „Стандарт“ съобщи по-рано днес със затварянето им италианското правителство цели да овладее разпространението на коронавируса в страната, в която вчера бяха регистрирани близо 800 нови смъртни случая за заразени.

Очаква се по-късно днес правителството да обнародва указа, в който се посочват дейностите, оставащи извън забраната. „Стандарт“ обаче успя да се добере предварително до циркулиращ в италианските правителствени страни списък (цитиран във в. „Кориере де ла сера“) с около 70 защитени от забраната производства и услуги.

Ето някои от дейностите, за които се говори, че попадат в непубликувания официално списък:

Хранително-вкусова промишленост - производство на напитки и храни, земеделски храни и веригата от доставки на препарати за животни.

Леката промишленост - текстилна, която е свързана с работни облекла (останалото производство на облекла остава извън разрешените дейности).

Производство на каучук, пластмаси и химикали няма да бъдат прекъсвани, както и производството на хартия, както и петролните рафинерии.

Остават действащи и ремонтите на ВиК, електрически инсталации, отоплителни системи и климатици, както и производството на медицински и продукти за зъболечение.

Като помощни за най-важните сектори остават работещи още и поправката на инструменти и устройства за хранителната, фармацевтичната и транспортната вериги.

Правителственият указ няма не включва, като жизненоважни (съответно оставащи да работят), железопътният транспорт - пътнически и товарен (но само в урбанизираните територии), таксиметрови услуги, превоз с камиони, морският и въздушният транспорти.

Остават действащи управлението на отпадъци и поддръжката на всички публични системи - водоснабдяване и канализация, електрически и др. мрежи. В списъка на важните са още банковата дейност, пощенските услуги, застраховането и финансовите услуги.

Ветеринарните услуги, кол центровете, почистването и миенето на обществени места продължават да работят. В рамките на публичната администрация в незабранителния списък са задължителното социално осигуряване, услугите, свързани с отбраната, разбира се и здравеопазването и социалните услуги.

„Ние ще забавим производствената машина на страната, но няма да я спрем. Това не е лесно решение, но то ни позволява да се подготвим да се изправим пред най-острата фаза на заразата“, заяви в телевизионно обръщение тази нощ премиерът  Джузепе Конте, както и уточни, че идеята на правителството е да закрие тези производства, които „не са незаменими при осигуряването основни стоки и услуги“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай