Само 5 жертви при жестоко земетресение в Мексико

Загиналите са основно в центъра на стихията в щата Оахака

Само 5 жертви при жестоко земетресение в Мексико | StandartNews.com

Петима души, по последни данни, са загинали при земетресението в Мексико. Трусът от 7,4 по Рихтер удари южното Тихоокеанско крайбрежие на страната.

Загиналите са основно в центъра на стихията в щата Оахака. Има много паднали скали, които блокираха редица пътища. Няколко стари църкви са сериозно повредени.

Трусът беше усетен силно чак в столицата Мексико сити, която е на около 700 км от епицентъра. Хората излязоха по улиците, а вой на сирени предупреждаваше за опасност.

Няма пострадали български граждани при земетресението. Системата за ранно предупреждение за земетресение е подала сигнал 62 секунди, преди земетресението да започне, съобщи пред бТВ посланикът ни в Мексико Валентин Модев.

„Това е резултат от една последователна работа на кмета на столицата, която положи много усилия да приведе в порядък тази система. Системата позволи на много хора своевременно да излязат на улицата, което обяснява факта, че жертвите са много малко“, каза той.

Наложило се е да бъде евакуирана болница заради повредите, които са се получили след силния трус.

По думите на посланик Модев Мексико почва системата от години, но най-ефективна е именно в столицата.

Посолството ни в Мексико разкри 24-часови дежурни телефони за връзка с българите. Българските граждани могат да се свържат с посолството в Мексико на следните телефони: +52 55 55963283; +52 55 55963295; +521 55 97071517.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай