Съдбовни избори в Австрия! Всички гледат крайната десница

Нехамер успя да намали разликата през последните седмици

Съдбовни избори в Австрия! Всички гледат крайната десница | StandartNews.com

Съдбовни парламентарни избори провежда днес Австрия. Всички погледи – и на страната, и на цяла Европа, са вперени в крайната десница. Очаква се тя да постигне историческа победа над консерваторите, предаде АФП.

Партията на свободата (FPOe), която вече няколко пъти е била в управлението, никога не е печелила национални избори. Дори и партията да спечели изборите на 29 септември, не е ясно дали ще успее да състави правителство.

Откакто през 2021 г. Херберт Кикъл оглави опетнената от подкупи партия, нейната популярност се повиши благодарение на гнева на избирателите срещу миграцията, инфлацията и ограниченията през пандемията.

Затвърждавайки имиджа на FPOe като антисистемна партия, 55-годишният Кикъл води кампанията си с лозунги като „Смело опитайте нещо ново“. В момента партията има 27% подкрепа в проучванията на общественото мнение.

Управляващата консервативна Народна партия (OevP) изостава, но нейният лидер, 51-годишният канцлер Карл Нехамер, успя да намали разликата през последните седмици.

Обещавайки „стабилност, вместо хаос“, OeVP има 25 % подкрепа в последните проучвания на общественото мнение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай