Съдът погна Марин льо Пен

Бившата лидерка и кандидат-президент от френската крайна десница я грози страшна присъда

Съдът погна Марин льо Пен | StandartNews.com

Източник: ЕПА/БГНЕС

Бившата лидерка и кандидат-президент от френската крайна десница Марин льо Пен е разпитвана от парижкия наказателен съд по делото за злоупотреба със средства на Европейския парламент чрез фиктивно назначение на парламентарни асистенти.

"Нямам никакво чувство, че съм извършила каквото и да било беззаконие или нередност", заявява пред наказателния съд Марин Льо Пен на първия си разпит за фиктивни назначения на асистенти в Европейския парламент по време на мандата си като евродепутат, предаде БНР.

Според обвинението сътрудниците на Льо Пен, назначени на щатна длъжност в Европарламента, на практика са работили само за партията ѝ с европейски средства. 

Адвокат по образование, Марин Льо Пен поддържа тезата, че двете дейности не са несъвместими, като не пропуска да разкритикува и пред съда функционирането на ЕП. 

По случая има още 24-ма подсъдими от партията "Национален сбор",  чието ръководство целокупно отхвърля обвиненията.

Делото ще продължи до края на ноември. Ако бъде призната за виновна, Льо Пен е застрашена от десетгодишна присъда, солидна глоба и забрана за участие в политическия живот, което може да прегради пътя ѝ към трета поредна кандидатура за президентския пост на Франция. 

Националистката обаче вероятно ще обжалва съдебното решение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай