Руският патриарх отговори гневно на Вселенския

Подписването на томоса за разколниците в Украйна е нищожно от канонична гледна точка, каза свещеник Александър Волков

Руският патриарх отговори гневно на Вселенския | StandartNews.com

Подписването на томоса за разколниците в Украйна окончателно откъсна Вселенската патриаршия от световното православие. Това заяви пред ТАСС днес прессекретарят на патриарха на Руската православна църква, свещеник Александър Волков. Той направи това веднага, след като Вселенския патриарх Вархоломей подписа в Истанбул томоса за независимостта на Православната църква на Украйна от Москва и Руската православна църква.

"Патриарх Вартоломей окончателно се откъсна от световното православие, тръгвайки по пътя на разкола", каза Волков. Подписването на томоса е нищожно от канонична гледна точка и е трагично за Вартоломей и неговите поддръжници, подписали днес своята духовна капитулация, обяви още прессекретарят на руския патриарх Кирил.

По същия начин се изрази и председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия по взаимоотношенията на църквата с обществото и медиите Владимир Легойда. "Томосът е просто лист хартия, резултат от необуздани политически и лични амбиции. Той е подписан в нарушение на каноните и затова няма никаква канонична сила", написа Легойда в своя блог в месинджъра "Телеграм". Той допълни, че приближава един от главните християнски празници, радостта от срещата с който не може да бъде отнета от никакви политически сили. "Както и да се опитват някои украински политици с помощта на истанбулския патриарх да отнемат Рождество Христово (Б.р.: В Русия и Украйна то се отбелязва по стар стил на 7 януари) от милионите вярващи в Украйна, то все пак ще настъпи", отбеляза Легойда, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай