Рускиня или латвийка запали Скандала в Австрия

Безпрецедентният скандал с Австрийската партия на свободата е заради тайно записано видео

Рускиня или латвийка запали Скандала в Австрия | StandartNews.com

Ден след като в Австрия гръмна най-големия политически скандал за последното десетилетие, все още остава мистерия, която е жената, която взе главата на вицеканцлера Хайнц Кристиан Щрахе, разклати кабинета на Себастиян Курц и е на път да обърка както евроизборите в страната, така и да предизвика предсрочен вот.

ВИЖ ОЩЕ: Вицеканцлерът на Австрия аут заради руски пари

Безпрецедентният скандал с Австрийската партия на свободата е заради тайно записано видео, разпространено от германските медии Spiegel и Süddeutsche Zeitung. От него става ясно как през юли 2017 година, месеци преди изборите за парламент, шефът на партията, който сега е вицеканцлер – Щрахе, обещал на предполагаема племенница на руски олигарх строителни проекти в замяна на помощ за партията в изборите.

ВИЖ ОЩЕ: Австрийски вицеканцлер се замесил с руски олигарх

Срещата се състояла във вила в Ибиса, малко преди парламентарните избори. Там австрийския политик, заедно с партийния си заместник отдъхвали. Рускинята им заявила, че желае да инвестира поне четвърт милиард евро в Австрия, а също така и да поеме австрийската водища медия Kronen Zeitung. В замяна Щрахе обещал в компенсация държавни договори, които да бъдат пренасочени от известната строителна компания Strabag, известна у нас с ремонта на покрива на летището по времето на царя. Щрахе предложил на племенницата и лицензи за хазарт.

ВИЖ ОЩЕ: Австрия на бунт след аферата "Щрахе"

Днес вицеканцлера си посипа главата с пепел, обяви, че напуска кабинета, но заяви, че въпросната роднина на олигарх не била рускиня, а латвийка. Случката става все по-заплетена, защото Щрасе разказа още как две жени са говорили с летуващия тогава с него зам. председател на партията Йохан Гудену, но той бил в пияно състояние заради смъртта на баща си. Двете латвийки били майка и дъщеря, които искали да се преместят във Виена и да вложат парите си там. След записания разговор обаче жените изчезнали и никой от партията повече не ги е виждал.

Според немските издания обаче става дума за рускиня, чието име е Алена Макарова. Но също така твърдят, че вилата, в която са обсъждали сделките за милиони, е била цялата опасана в камери и не е ясно, ако това е било постановка, защо е била направена точно тогава, три месеца преди изборите.

Бях в състояние на алкохолно опиянение, което е било използвано злоумишлено. Беше глупаво, безотговорно, беше грешка, заяви днес на пресконференция Щрахе и обеща не само да излезе веднага от кбинета, но и че още утре ще предаде председателяския пост в партията на сегашния министър на транспорта Норберт Хофер. От партията си отива и авера му в злополучната вила.

Дали обаче тези оставки са достатъчни, за да се спаси кабинетът на Себастиян Курц? Австрийската информационна агенция APA съобщава, цитирайки кръговете на АПС, че десните популисти целят да продължат коалицията с министъра на транспорта Норберт Хофер като вицеканцлер, но това е малко вероятно. Нови избори обаче също не са изключени: в няколко австрийски медии се твърди, че Курц би прекъснал коалицията АПС.

Чака се изявление на Курц по късно днес. Социалдемократическа партия на Австрия, която е в опозиция, вече поиска оставки, а либералната партия Neos очертава нови избори като "неизбежни".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай