Руски ветеран от „Алфа“ с мрачна прогноза за тероризма

Никоя държава сама не може да се справи с тази заплаха номер едно в света, твърди Сергей гончаров

Руски ветеран от „Алфа“ с мрачна прогноза за тероризма | StandartNews.com

Сергей Гончаров, президент на Международната асоциация на ветераните от отдела за борба с тероризма „Алфа“, прогнозира, че е възможно да имат опит да се отмъсти на Съединените американски щати за случилото се в Афганистан след напускането на страната. Според него обаче е невъзможно напълно да се изключи повторение на събитията от 11 септември 2001 г, казва той през Lenta.ru

Специалистът отбеляза, че терористичният акт от 11 септември 2001 г. е трагедия не само за американците, но и за целия свят. В същото време твърди, че държавите не са извлекли необходимите поуки от тези събития.

„Ако погледнем в историята, ще видим как американците се опитват да имплантират своя манталитет, своите условия на живот и концепции в други страни, спомнете си Виетнам или Афганистан. Те напуснаха и оставиха след себе си само омраза. Невъзможно е да се изключи случилото се през септември 2001 г. в Америка. Не искам да крякам, но американците ще бъдат отмъстени за Афганистан, не се съмнявам в това “, каза ветеранът от специалните части на КГБ.

Според Гончаров обаче никоя страна в света не е готова за повторение на тези събития. „Тероризмът не е отишъл никъде. Той няма да си тръгне нито днес, нито утре, нито вдругиден. Както знаете, основната задача на терористите не е да убиват, а да сменят правителството. А недоволството от властите и невъзможността те да бъдат заменени с легални, тоест мирни методи винаги ще съществуват, така че това ще продължи ”, прогнозира експертът.

Гончаров е сигурен, че консолидацията на силите е възможност, ако не за пълно преодоляване на тероризма, то поне за успешна съпротива срещу него. „Докато световната общност не разбере, че заплахата от тероризъм е проблем номер едно и не се откаже от политическите си възгледи, нищо няма да успеем да направим. Нито една страна в света не може сама да се защити от тероризма, смята ветеранът от „Алфа“.

Според него тази заплаха е особено осезаема за Русия. Той поиска да се помисли какво ще се случи, ако ИДИЛ дойде на власт в Афганистан. В този случай южните съседи на Русия също ще бъдат повлияни от тях: Таджикистан, Киргизстан, Туркменистан, каза той. „Тези бежанци, които вече бягат в тези страни, не могат да очакват да бъдат хранени там. В крайна сметка те ще бягат при нас. И никой не дава гаранции, че някой от тези бежанци не са терористи. Но се надявам, че талибаните ще се държат нормално с нас и ние ще се опитаме да намерим начини да предотвратим развитието на подобни събития “, каза Гончаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай