Руската църква къса с трети патриарх заради Киев

Москва реши да прекъсне връзките си с патриарха на Александрия и цяла Африка Теодор Втори

Руската църква къса с трети патриарх заради Киев | StandartNews.com

Светият синод на Руската православна църква реши да прекъсне връзките си с патриарха на Александрия и цяла Африка Теодор Втори, който призна независимостта на Украинската православна църква от Москва.

Руската православна църква прекратява споменаването на Александрийския патриарх в молитвите си и участието си в общи молитви и тайнства с него. Това съобщи председателят на синодалния отдел на Московската патриаршия за връзки с обществото и медиите Владимир Легойда.

Той подчерта, че решението на Теодор Втори да признае „разколническата структура в Украйна“ е било взето еднолично, без да бъде гласувано от архиереите на Александрийската църква. Следователно Руската православна църква продължава общуването си с архиереите, които не са подкрепили решението на патриарха.

Освен това дейността на александрийската енория в Москва се прекратява, а руските енории в Африка минават под юрисдикцията на Московската патриаршия.

Руската православна църква вече скъса връзките си с Вселенския патриарх Вартоломей и с архиепископа на Гръцката православна църква Йеронимус. Те също подкрепиха създаването на независима от Москва Украинска православна църква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай