Русия разреши дрогата за медицински цели

Русия разреши дрогата за медицински цели

Русия разреши дрогата за медицински цели | StandartNews.com

Руското правителство разреши отглеждането на наркотични растения за изготвяне на обезболяващи медикаменти. Министерският съвет в Москва одобри законопроект, който ще позволи на държавните фармацевтични предприятия да организират на територията на страната целия цикъл по изготвяне на съответните субстанции, които в момента се внасят от чужбина.

През последните години възникна проблем с опиатите, тъй като 9 от 10-те страни, от които Русия закупува веществата, въведоха санкции срещу Москва. В момента страната внася морфин, кодеин, тебаин и др. предимно от Испания.

Отглеждането на наркотичните растения ще се извършва под строгия контрол на полицията, за да не попадне дрогата на черния пазар. За отглеждането на опиатите ще бъдат отделени около 200 хектара чернозем в южната част на страната.

Когато руските фармацевтични заводи започнат сами да изготвят субстанциите, цените на обезболяващите медикаменти ще паднат с 15-20%, сочат прогнозите на правителството. Очаква се до края на 2019 г. местната фармацевтична промишленост да започне да задоволява 80% от нуждите на страната от субстанции, съдържащи наркотици.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай