Русия провежда стратегически учения с ракети

Военни проведоха обширни учения на стратегическите си ядрени сили

Русия провежда стратегически учения с ракети | StandartNews.com

Руските военни проведоха обширни учения на стратегическите си ядрени сили, които включваха няколко практически ракетни изстрелвания.

Министерството на отбраната заяви в изявление, че маневрите включват пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от ядрената подводница Карелия в Баренцово море.

Като част от тренировките наземна междуконтинентална балистична ракета също беше изстреляна от съоръжението в Плесецк в северозападната част на Русия, а стратегическите бомбардировачи Ту-160 и Ту-95 изстреляха крилати ракети по тестови цели.

През последните години Русия разшири военните си учения на фона на напрежението със Запада.

Военните игри идват по-малко от два месеца преди изтичането на новия договор между САЩ и Русия за контрол на оръжията в началото на февруари. Москва и Вашингтон обсъдиха разширяването на пакта, но различията останаха.

Той беше подписан през 2010 г. от тогавашния президент на САЩ Барак Обама и тогавашния руски президент Дмитрий Медведев. Той ограничава всяка държава до не повече от 1550 разгърнати ядрени бойни глави и 700 разположени ракети и бомбардировачи и предвижда обширни проверки на място за спазване.

След като и Москва, и Вашингтон се оттеглиха от Договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г. миналата година, New START е единствената оставаща сделка за контрол на ядрените оръжия между двете страни, която все още е в сила.

Защитниците на контрола на оръжията предупредиха, че с изтичането му ще бъдат премахнати всякакви проверки на американските и руските ядрени сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай