Събота,

Русия оспорва името Северна Македония

От: Редактори -
A
A
A

Русия смята, че темата за преименуването на Македония трябва да бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН, заяви в интервю за ТАСС посланикът на Руската федерация в Скопие Сергей Баздникин.

Той каза, че споразумението за промяната на името на Македония е усилило разкола в републиката, което ще има дългосрочни негативни последствия за Балканите.

Дипломатът посочи, че почти 2/3 от населението са бойкотирали състоялия се на 30 септември 2018 г. референдум за Преспанското споразумение. Посланикът подчерта, че Русия, колкото и да се опитват да я обвиняват за това, в никакъв случай не е заинтересована от дестабилизация на ситуацията в Македония и на Балканите.

Необходимо е да си даваме сметка, че Преспанското споразумение е сключено със сериозно нарушаване на нормите на вътрешното и международното право, с други думи излиза извън границите на правното поле. То едва ли ще може да бъде инструмент за постигане на справедливо, устойчиво и дългосрочно решаване на проблема за държавното наименование на Македония, заяви посланикът. Обратното, както неведнъж подчертава президентът на Македония Георге Иванов, вместо решаване на един стар проблем, Преспанското споразумение може да създаде много нови, каза руският посланик.

Той подчерта, че присъединяването на Македония към НАТО заедно с агресивната реторика на редица представители на алианса, не предвещават нищо хубаво.

Позицията на Русия по отношение на разширяването на НАТО, в това число на Балканите, е добре известна. Независимо от всички изявления, че този процес не е насочен против нашата страна, реалните действия говорят точно за обратното. Към нашите граници все по-близо настъпва военната инфраструктура на алианса, който разглежда Русия като свой основен противник, подчерта Баздникин.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички