Румънците ни изпревариха в британските ферми

Специални чартърни полети се осъществяват от Букурещ с работници за фермите на Острова

Румънците ни изпревариха в британските ферми | StandartNews.com

Работници от Румъния прииждат със самолети във Великобритания на фона на кризата за набиране на сезонни работници в селското стопанство, съобщиха британски медии, цитирани от БНР.

Специални чартърни полети се осъществяват от Букурещ с така необходимите работници за британските ферми, които са на път да загубят реколтата си от ранни летни плодове и зеленчуци заради пандемията от коронавирус.

Има информация, че един самолет вече е кацнал на летище „Станстед“ вчера следобед, друг се очаква днес със 150 души на борда. Първият полет е бил поръчан от един от най-големите производители на продукти за салата. Матю Партън, ръководител на авиокомпания заяви, че тя е предложила услугите си за още 6 полета за различни ферми през следващите седмици, което означава около 450 работници в помощ на решаване на проблема с недостига на храни.

„Гардиън“ пише, че Румъния е вдигнала забраната за пътуването в чужбина на сезонни работници и авиокомпанията е започнала превозването на работници в Германия преди три седмици.

Великобритания последва Германия след като на призива на министъра на околната среда Джордж Юстъс към британците да помогнат в селското стопанство не се отзоваха достатъчно хора.

Браншът има нужда от около 90 хиляди работници, идващи основно от Източна Европа, включително много българи. Въпреки че интерес към призива на министъра първоначално проявиха 35 хиляди британци, само 5 500 са се явили на интервю.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай