Ротшилд продават последните си имоти в Австрия

7000 хектара гори стават собственост на компания за опаковки от Виена

Ротшилд продават  последните си имоти в Австрия | StandartNews.com

Фамилията Ротшилд, чиито членове са били навремето финансисти на империята на Хабсбургите, продава и последното си парче земя в Австрия, прекратявайки 200-годишна история, включваща бум, катастрофи и войни.

Семейството, представено от наследника Бетина Бур, се е съгласило да продаде два тръста, които притежават около 7000 хектара гори в района на Долна Австрия. Купувач е базираната във Виена фирма за опаковки Prinzhorn Holding GmbH. Това твърдят три анонимни източника, запознати със сделката, която все още не е вписана в поземления регистър, съобщава Блумбърг.

Гората, която е около 20 пъти по-голяма от Сентрал парк в Ню Йорк, е част от имот, закупен през 1875 г. от барон Алберт фон Ротшилд. Нацистите завладяват земята след като Германия окупира Австрия през 1938 г., а после тя е частично върната на семейството след Втората световна война. Наследникът на Ротшилд - Бетина Луръм, се завръща, за да живее там до смъртта си през 2012 г. 

Два клона на семейството разделят имуществото и сега те ще бъдат продадени на Prinzhorn Holding, която е купила и съседна гора преди година.

Историята на фамилията

Саломон Ротшилд започва да прави бизнес във Виена около 1815 г. Семейството бързо става най-големият финансист на империята на Хабсбургите, инвестира в железници и в желязо и се превръща в най-големия собственик на земя в продължение на десетилетия. Внукът на Саломон - Алберт, се счита за най-богатият човек в Европа през 1910 година.

Състоянието на семейството се стопява по време на световната икономическа криза от 30-те години на миналия век, когато фамилната банка Creditanstalt се срива и трябвало да бъде поета от държавата. По-тежкият удар идва, когато нацистите окупират Австрия и отнемат собствеността на семейството.

Централата на банка Creditanstalt беше продадена от UniCredit Bank Austria AG през 2014 г. и в момента се превръща в супермаркет от висок клас, припомни economic.bg. Бур, дъщерята на Луръм, през 2015 г. дари на Бостънския музей на изящните изкуства произведения, които са били разграбени от нацистите и после върнати на семейството.

Плановете на новия собственик 

Купувачът на втората собственост на Ротшилд - Корд Принцхорн, ще обедини двете семейни гори. Миналата година той купи по-малката част с размери от 5 400 хектара за 92 млн. евро (105 млн. долара). Цената на втората част на гората е малко по-висока от първата, според двама от източниците.

Принцхорн започва с малка хартиена фабрика в Питен, на около час на юг от Виена, през 1853 г. Бащата на Корд Принцхорн превръща компанията в европейски играч, след като през 70-те години я разширява из континента и стъпва и в държави като Турция.

Гората, която Prinzhorn купува, е пълна с исторически хижи, построени преди около 120 години, и се намира в един от най-популярните туристически, риболовни и природни райони около Виена. 

Prinzhorn казва, че вижда горите като дългосрочен актив и като възобновяем източник на суровина, но също така иска да запази историческите сгради и да поддържа земите като пространство за животни, а хората да се разхождат, да ловят риба или просто да се наслаждават на почивка на открито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай