Роберт Фицо сам предсказал атентата срещу него

Фицо вероятно е очаквал инцидент, тъй като през април говори за възможно убийство на водещи словашки политици

Роберт Фицо сам предсказал атентата срещу него | StandartNews.com

Източник: TASR

Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян вчера след заседание на кабинета в Хандлова, предсказал покушението си и вероятно насилие срещу други правителствени служители още миналия месец, пише "Труд".

Фицо вероятно е очаквал инцидент, тъй като през април говори за възможно убийство на водещи словашки политици. Той приписа отговорността за атмосферата в обществото на опонентите от опозицията и критиците в независимите медии.

„Ако атмосферата не беше опасна за цялото общество, това би било абсурдно“, каза Фицо в публикация във Фейсбук на 10 април, малко след президентските избори.

„Политици са грубо обиждани по улиците и аз само чакам това разочарование, което Denik N, Sme и Aktualiti толкова интензивно задълбочават, да прерасне в убийството на един от водещите политици в правителството. Не преувеличавам дори с милиметър“, казал Фицо преди месец в навечерието на опита за убийството му. Той посочил тогава, че "споменатите и други медии насърчават "прогресивните избиратели", тоест привържениците на опозицията, да "бъдат шумни и агресивни".

„И като предупреждение към премиера, те „публично ликвидират“ известни хора, които подкрепят Пелегрини, само защото си позволяват да имат различно мнение, само за да не се стигне до поражението на парламентарните и президентските избори, трето поражение (на изборите за Европейски парламент - бел.ред.) и всеки, който има мнение, знае какво го чака, ако не гласува по желание на (президента Зузана) Чапутова, (председателя на Прогресивна Словакия Михал) Шимечка, (бившия премиер Лудовит) Одор или (победения кандидат за президент Иван) Корчок", каза той.

Той описа опонентите си като "войници" и като хора, които "се държат така, сякаш са лишени от разум".

Припомняме, че премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян вчера в Хандлова пред Дома на културата, където дойде да поздрави събралите се след заседанието на кабинета. Той беше ранен от поета Юрай Ч., а членовете на словашкото правителство заявиха, че мотивът очевидно е политически.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Фицо дойде в съзнание, но пак е в кома! Видя се лицето на атентатора му (СНИМКА)

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай