Режимът в Алжир отвлече политическия дисидент Фетхи Гарес

Гарес и неговата партия MDS са открити критици на военния режим в страната

Режимът в Алжир отвлече политическия дисидент Фетхи Гарес | StandartNews.com

След като направи всичко възможно да затвори устите на несъгласните, изпрати десетки политически опоненти в затвора или ги принуди да излязат в изгнание, алжирският режим засили репресиите си с отвличането на опозиционера и лидер на комунистическата партия на Алжир MDS Фетхи Гарес.

Съпругата на Гарес Месауда Чабала, съобщи, цитирана от световни агенции, че цивилни полицаи са го отвели от дома му и че местонахождението му остава неизвестно.

Гарес и неговата партия MDS са открити критици на военния режим в Алжир.

Съпругата на алжирския политик и партиен активист заклейми „мафиотските” методи, използвани от алжирския режим, който възпроизвежда същите кървави тактики, както през т.нар. „черно десетилетие“.

Тя припомни още, че началникът на алжирската полиция е Абделкадер Хадад, известен още като Насер Ел Джейн, печално известен с убийствата си по време на гражданската война през 90-те години на миналия век.

Смята се, че Гарес е арестуван заради лоялността си към продемократичните протести в Хирак от 2019 г., поискали пълна раздяла с военната хунта и промени в полза на управление, ръководено от цивилни.

Отвличането е извършено докато президентът Абделмаджид Тебун се бори за втори мандат в предизборна кампания, помрачена от преследване на опозиционери и безразличие от страна на гласоподавателите.

Случаят с Гарес е най-новият епизод от репресиите срещу опонентите, които засегнаха и много лидери на опозиционната партия RCD, призовали за бойкот на фалшифицираните избори.

Миналия месец Карим Табу, друг опозиционен лидер, беше поставен под домашен арест и му бе забранено да практикува каквато и да е политическа дейност.

„Никога в Алжир кампания за президентски избори не е била помрачена от такива безмилостни репресии или поток от арести“, каза Мохсин Белабас, бивш председател на RCD, добавяйки, че страната му в момента преживява безпрецедентен „климат на терор“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай