Революция: Какво става с кардиналите във Ватикана

Папата праща тях и епископите при простосмъртните

Революция: Какво става с кардиналите във Ватикана | StandartNews.com

Папа Франциск премахна още една привилегия на висшите прелати на Светата католическа църква – нейните кардинали и епископи занапред ще бъдат съдени за престъпленията им последователно от първата, втората и третата инстанция на Трибунала на Ватикана, а не както ставаше досега направо от третата и последна инстанция – Касационния съд.

Мярката се съдържа в разпространеното в петък привечер апостолическо писмо на Светия отец, което постановява коренни промени в кампетенциите на правните органи на държавата Ватикан.

Папата цитира в подкрепа на промяната документите, върху които е градена през вековете Католическата църква и които проповядват до един равенство на всички хора пред земния съд и пред съда на Господ Бог. Франциск подчертава, че това се отнася най-вече за духовните пастири, които не само трябва да напътстват паството си с думи, но и да бъдат пример с житейското си поведение.

В коментарите си на документа специалистите по проблемите на Светия престол подчертават, че той е плод на опитите на папа Франциск да спре най-вече корупцията, стремежа към забогатяване, педофилството и други престъпления сред висшите прелати.

„Ватиканолозите“ в Рим обаче изрично изтъкват, че с апостолическото си писмо от петък папа Франциск си печели нови врагове в лоното на Католическата църква, които наред със старите желаят преждевременното му отстраняване от престола на Свети Петър, отбелязва Монитор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай